138370835_paul_.jpg

Politikerne har ikke peiling

Publisert: 23. mars 2009 kl 15.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Regjeringer verden rundt famler i blinde når de prøver å få oss ut av det uføret som deres kompiser i bankene har ført oss inn i, skriver den britiske finansguruen Paul Wilmott på sin hjemmeside.

- Så langt jeg kan se har ikke politikerne søkt råd hos uavhengige eksperter i denne saken. Ingen av dem jeg betrakter som virkelig dyktige på fagområdet er blitt spurt om råd, skriver Wilmott og presiserer at det er ganske få mennesker han kan karakteriseres som eksperter på dagens finanssystem.

Snakker med kompiser

- I stedet er myndighetene fremdeles i samtaler med sine kompiser i bankvesenet. På en måte kan de være greit; å spørre en innbruddstyv om hvordan man best kan beskytte sine verdier. Men det forutsetter at disse har endret sine gamle holdninger og adferd. Dessverre finnes det alle indikasjoner på at denne banden av kriminelle stadig er like forbannet bestemt på å stjele pengene våre som de alltid har vært. Se bare på AIG og RBS, raser Wilmott.

Prioriterer gjenvalg

- Og her er vi nå - regjeringene forsøker å løse problemene slik at de kan bli gjenvalgt, slår han fast.

- De er hemmet av hensynet til sine bankvenners vel og ve, ved å sikre at de får sine bonuser og beholde bankene som en privat sektor slik at de har en godt betalt direktørstilling å gå til dersom de ikke blir gjenvalgt, skriver finansguruen som anses som en av verdens fremste eksperter på finansiell matematikk.

Saken fortsetter under annonsen

Paul Wilmott er også en internasjonalt ettertraktet foredragsholder på grunn av sin unike evne til å forklare komplekse sammenhenger på en lettfattelig og ofte humoristisk måte.

Wilmott driver utdanningsinstituttet 7city Learning , utgir bøker og fagtidsskriftet Wilmott Magazine.

Han er grunnlegger og partner i hedgefondet Caissa Capital, og har vært rådgiver for noen av de største bankene i verden i forbindelse med konstruksjon av finansielle derivater.

Ikke morsomt lenger

Men nå har Wilmott fått nok av banker og hedgefonds misbruk av derivatmarkedet, og hevder det ikke har peiling på hva de driver med.

I en felles artikkel med professor Emanuel Derman i BusinessWeek tar de et oppgjør med seg selv og det finans- og derivatmarkedet de har vært med på å skape.

Derman og Wilmott, som er blant verdens fremste eksperter på moderne finans, har innsett at derivater er som en skalpell; i rette hender kan de redde liv, men ukyndig bruk kan gjøre stor skade.

Saken fortsetter under annonsen

Derfor har de formulert "The Financial Modelers' Manifesto" - en ed som tilsvarer den legene avlegger.

- Jeg innså nylig at jeg har gjort en stor feil. Jeg har vært for utydelig. Jeg har snakket stille og rolig om hvor de matematiske modellene kan svikte og hvor de kan være farlige å bruke. Jeg innser nå at det ikke nytter bare å fortelle folk hva som må gjøres - jeg blir nødt til å rope og skrike, skriver Wilmott på hjemmesiden.

Pølsevev

- En del av problemet er at folk som produserer finansielle modeller og skriver bøker om det ikke vet noe som helst om finans.

Noen ganger er det umulig for dem å forstå markedet. Matematikere er ikke akkurat kjent for sine psykologiske evner. Og forståelse av den menneskelige natur er veldig viktig i denne bransjen, påpeker Wilmott og skriver at mye av det de finansielle ingeniørene kommer med er bare "pølsevev".
- Noen ganger vet de ikke selv at det ikke vet, legger han til.

Ifølge Wilmott ansetter banker og hedgefond matematikere uten erfaring fra finansmarkedet til å konstruere nye finansielle instrumenter som ikke er vitenskapelig testet, til bruk i situasjoner de ikke er beregnet til, av forvaltere som ikke forstår dem.
- Og folk blir overrasket når de taper penger! skriver en opprørt finansguru.

Det blir bare verre

Saken fortsetter under annonsen

- Så nå er det av med silkehanskene. Her er det jeg tror kommer til å skje videre, skriver Paul Wilmott:

• Flere "tøffe tradere". Lederne vil finne nye måter å la "talentene" få gjøre hva de vil på, flaks vil bli oppfattet som evne og det vil fortsatt være svake karakterer som utnytter svakheter i systemet. Tapsrekorden for de tøffe traderne er foreløpig 5 milliarder pund. Den kommer til å ryke.

• Gode selgere vil fortsatt få smarte folk på kroken. Uansett hva du, tilsynsmyndigheter eller regjeringene finner på, er vi alle et lett bytte for sleipe selgere.

• Prisfølsomhet vil bli glemt. En av de mest vanlige måtene å tape penger på er å anta at noe er kjent når det ikke er det.

• Korrelerende produkter vil kollapse. Det betyr at alt men mer enn en underliggende verdi. Slutt å handle større mengder av disse papirene øyeblikkelig. De er dødelige. Hvis du ignorerer dette og skader andre, vil jeg med glede vitne mot deg i retten.

• Risikostyringen vil feile. Risikostyrere har intet insentiv til å begrense risiko. Hvis forvaltere ikke tar risiko og tjener penger, så vil ikke risikostyrerne heller tjene penger.

• Volatiliteten vil øke enormt fra tid til annen uten noen spesiell årsak. Banker og hedgefond kontrollerer en vanvittig stor del av verdens formuer. De handler uansvarlig store mengder komplekse derivater og følger slavisk hverandre og holder alle de samme posisjoner. Derivatene blir så hedget dynamisk ved å kjøpe og selge aksjer i henhold til matematiske modeller, noe som øker volatiliteten i de underliggende verdiene. Derfor vil vi fra tid til annen få ville bevegelser i markedet uten annen årsak enn at folk følger blindt en eller annen formel.

Saken fortsetter under annonsen

• Alt for mye penger vil gå inn i alt for få produkter. Hvis du ønsker deg det største huset i nabolaget i dag, ikke i morgen, er den eneste måten å gjøre det på ved hjelp av andre folks penger. Det finnes intet insentiv for å spre penger på en mer forsvarlig måte.

• Flere hedgefond vil kollapse. Du kan alltids starte et nytt. For pokker, start to; ett som selger og ett som kjøper!

• Politikere og regjeringer vil fortsatt være i totalt mørke. Hva vil du? Jobbe i offentlig sektor for 50 000 pund i året, eller hos Goldman Sachs for 500 000? Regjeringene som liksom skal bestemme reglene vet ikke en gang hva spillet går ut på. De har ikke den fjerneste ide om hva som skjer i banker og hedgefond.