138371511_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Oslo Børs lever farlig

Publisert: 2. februar 2009 kl 09.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Dow Jones falt 9 prosent i januar, noe som er den verste utviklingen i løpet av årets første måned noensinne. Til sammenligning er Oslo Børs uendret siden årsskiftet noe som gjenspeiler at vår hjemlige børs har nytt godt av en stigende oljepris, skriver Orion Securities i Dagens Ananlyse og fortsetter:
- Wall Street er nå nede og tester bunnene fra i fjor høst, og det kritiske spørsmålet er om støtten her vil holde eller om vi står foran en ny nedsmelting. Av forhold som taler for at den neste signifikante bevegelsen blir nedover, kan nevnes:

• Verdensøkonomien og inntjeningsestimatene forvitrer i et sjokkerende tempo, og det er få tegn til lysning.

• Kredittilgangen, spesielt til næringslivet, er ikke gjenopprettet. Bankene mangler egenkapitalkapasitet til å øke utlånene samtidig som obligasjonsmarkedet er frossent. Inntil dette løser seg, lever både
verdensøkonomien og finansmarkedene farlig.

• Den rådende krisen mangler sidestykke i moderne tid. Hittil har alle overraskelser hatt negativt fortegn, og dette maner til forsiktighet.

• Inntrykket av at aksjer er billige vil utfordres om nedgangen i verdensøkonomien fortsetter. Dels truer den giftige miksturen av frosne kredittmarkedet og dyp resesjon med å utløse den verste konkursbølgen siden 30-tallet. Dernest begynner mange selskaper å fremstå som dyre basert på estimert inntjening de kommende 12-24 månedene.

• Myndighetenes håndtering av finanskrisen har så langt vært mislykket. Kraftfulle finanspolitiske stimulanser lar fortsatt vente på seg. Samtidig er bankfunksjonen ennå ikke gjenopprettet.

Håp om rally

Saken fortsetter under annonsen

Men det finnes også grunner til å være optimistise, mener meglerhuset og peker på følgende forhold som taler for et rally i månedene fremover.

• Med dagens lave verdsetting har markedene gått langt i å inndiskontere negative nyheter. Børsene fremstår som billige, i alle fall om du tar på deg de lange brillene.

• Det er enkelte tegn til bedring i kinesisk økonomi. Her kan nevnes at stålproduksjonen tok seg opp i desember samtidig som kredittveksten har snudd opp. Dette kan være et blaff, men hvis det ikke er det, kan det være et tidlig varsel om en stabilisering i verdensøkonomien.

• Obama har tatt over som president i USA, og han har satt sammen et økonomisk team bestående av den fremste ekspertisen i verden. Det er all grunn til å vente at han vil annonsere kraftige myndighetstiltak i nær fremtid.

• Finanskrisen har nå gått inn i sitt tredje år, og etter hvert som tiden går, svekkes de resesjonsdrivende kreftene naturlig. Gjeldsnivået reduseres løpende som en følge av nedbetaling av lån og tapsavsetninger i bankene. Videre oppstår oppdemmet behov som vil bli frigjort så snart optimismen vender tilbake. Her kan nevnes at bilsalget ikke kan forbli lavt til evig tid ettersom det impliserer en raskt fallende gjennomsnittalder på bilparken.

Obama vs byråkratiet

Den videre retningen på børsen er for tiden høyst uklar, skriver Orion-analytikerne.
- Skulle vi tvinges til å velge side, heller vi mot den pessimistiske siden. Hovedårsaken til dette er at vi tror at bankfunksjonen må gjenopprettes før økonomien kan trekkes ut av den negative spiralen, mener de.
- Selv om Obama sier han snart vil legge fram en plan som vil adressere dette problemet, har vi ennå ikke sett mange konkrete detaljer. Videre er det en viss fare for at en slik plan uansett vil kjøre seg fast i byråkratiet. Opinionen er sterkt imot å bruke mer skattepenger på Wall Street, og faren er at en redningsplan for banksektoren vil bli trenert og vannet ut av endeløse diskusjoner i Senatet og
Kongressen.
- Motposten er at man raskt bør skifte til et mer positivt markedssyn om Obamaadministrasjonen raskt får gjennomslag for en effektiv og troverdig "big bang"-plan som kan redde både finansvesenet og økonomien. I så fall er det duket for et skarpt konjunkturomslag senere i år og et kraftig børsrally i månedene fremover, påpeker Orion.

Saken fortsetter under annonsen

Oslo Børs lever farlig

Oljeprisen synes å ha stabilisert seg rundt 45. Ifølge Orion Securities er den gode nyheten er at dagens lave priser ikke er kommet for å bli.
- Når verdensøkonomien og forbruket tar seg opp igjen, vil trolig oljeprisen raskt ta seg opp mot 80-100. Årsaken er at det er lite lønnsomt å investere i ny kapasitet med priser i nærheten av dagens nivåer, skriver analytikerne.
- Den dårlige nyheten er at oljeprisen i det korte perspektivet like gjerne kan falle som stige. Med en verdensøkonomi i fritt fall, fulle lagre og en sesongmessig nedgang i forbruket så snart vinterkulden slipper taket, kan oljeprisen komme under fornyet press utover våren. Generelt lever Oslo Børs farlig ved oljepriser under 50. Dette tilkjennegis blant annet av følgende:

• Dels er det liten inntjeningsstøtte i StatoilHydro-kursen før oljeprisen kommer opp i 55. Her kan nevnes at P/E er på friske 17 om en oljepris på 45 legges til grunn. Først ved 55 kommer P/E ned i mer fornuftige 11.

• Dernest kan faren for en større nedtur i oljeservicesektoren bare øke jo lenger oljeprisen holder seg lav. Vi er særlig bekymret for riggmarkedet. Faren for et sammenbrudd i rater og stålverdier øker for hver dag som går.