138377792_b__rs.jpg

Oslo Børs kan falle til 315 poeng

Publisert: 8. november 2007 kl 08.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Konkurser, arbeidsledighet og store tap for småsparere, kan bli resultatet av finanskrise, mener flere norske eksperter.
Råtne amerikanske boliglån er bare én av årsakene til at ekspertene frykter at vi står på randen av en finanskrise, mener ekspertene.

Kan falle til 315 poeng

- Det er 25 prosent sjanse for at hovedindeksen på Oslo Børs faller til 315 poeng i løpet av to år, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i meglerhuset First Securities til Dagsavisen.
Det vil i tilfelle bety at aksjeverdier for 900 milliarder kroner vil fordufte for investorer og småsparere, skriver avisen.

Alvorlige konsekvenser

Daglig leder i Pengedoktoren, siviløkonom Agnes Bergo, mener en børsnedgang kan få alvorlige konsekvenser.
- Du kan få børsnedgang av to grunner. Dersom børsene raser på grunn av overdreven pessimisme og saueflokkmentalitet, så er det ikke så farlig, men dersom den underliggende årsaken er at det går dårlig med norske bedrifter, så kan de får problemer med å møte sine økonomiske forpliktelser, slik som lønnsutbetalinger, sier hun.

Turbulent

Bergo tror det kan være slutt på oppgangtidene som har båret frem norsk næringsliv og spår en turbulent periode.
- Vi venter at det kommer til å rulle opp stadig flere amerikanske banker med milliardtap. Dette er ikke minst alvorlig fordi bankene kan bli uforsiktige med å låne ut penger, sier makroanalytiker Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til avisen.
Subprimekrisen, lån til kunder med antatt dårlig betalingsevne i USA har eksalert i voldsom fart det siste året.

Saken fortsetter under annonsen