Oljedrevet børsrekyl
I forbindelse med morgendagens runde av Børsspeilet, forteller Delphi Fondenes Håkon Sætre og forskningssjef Geir Linløkken fra Investtech.com hvordan de tror markedet vil utvikle seg.
Dette tror Sætre:
I Norge har vi siden påske sett en rekyl av de sjeldne på Oslo Børs, og hovedårsaken til oppgangen er nesten kjedelig enkel. Det meste skyldes oljeprisen som er opp over 35 prosent de siste to månedene. I samme periode er StatoilHydro opp over 40 prosent, og selskapet utgjør over 25 prosent av hovedindeksen.
En del av oppgangen må imidlertid også tilskrives noe lysere utsikter i verdensøkonomien som i tiden etter påske har ført til økt optimisme internasjonalt. Makrotallene fra USA har kommet inn noe hyggeligere enn forventet, og utsiktene for en mild resesjon i landet virker mer sannsynlig. Samtidig ser vi at veksten holdes oppe i Kina og at etterspørselen etter råvarer fortsetter å være stor.
Når det gjelder oljeprisen er det få, om noen, som hadde spådd den oppgangen vi har hatt i det siste, og mange spør seg fortsatt hva som har fått oljeprisen til å stige så mye. Noen mener at prisene er drevet opp av spekulasjon samtidig som stadig flere stiller seg spørsmålet om verden rett og slett bruker mer olje enn det vi klarer å produsere. Økt industrialisering og levestandard i Kina og andre utviklingsland har lenge indikert at oljeforbruket vil fortsette å stige i mange år fremover. Samtidig sliter de oljeproduserende landene utenfor OPEC med å øke produksjonen. Derimot har det lenge vært en gjengs oppfatning at OPEC kan øke oljeproduksjonen, men foreløpig hevder organisasjonen at dette ikke er nødvendig. Den siste uken har vi sett at fremtidskontrakter på olje har steget kraftig, noe som indikerer at flere og flere setter spørsmålstegn ved tilbudssidens evne til å dekke opp for etterspørselen i fremtiden. Som et resultat av høyere priser vil etterspørselen naturligvis svekkes, men til nå har denne effekten vært overraskende fraværende.
Generelt tror vi på en positiv utvikling i mange av verdens aksjemarkeder det neste året. Usikkerheten rundt veksten, først og fremst i USA, er imidlertid større enn vanlig, samtidig som vi nok ikke er helt ferdige med subprimeproblematikken. Det er derfor sannsynlig med relativt store svingninger også i de neste 12 månedene, men slik vi vurderer det i dag er det betydelig høyere sannsynlighet for at aksjemarkedene er høyere enn i dag om 12 måneder enn lavere. Dette gjelder også i Norge selv om oljeprisen kan bidra til både positive og negative overraskelser.
Og dette mener Linløkken:
Hovedindeksen på Oslo Børs har steget meget kraftig de siste par månedene. Den reagerer nå ned fra motstanden ved all-time-high på 524 poeng etter å ha vært overkjøpt på RSI. Et eventuelt brudd over 524 poeng vil imidlertid være et kjøpssignal, og indeksen kan da gå både 10 og 20 prosent videre i løpet av året. Ved ytterligere reaksjon tilbake, må vi ned til 430 poeng for å finne god langsiktig støtte, mens det er støtte ved cirka 490 og 470 poeng på kortere sikt.
Hausseindeksene har steget i takt med Hovedindeksen. Den kortsiktige indeksen viser at to av tre aksjer har gitt kjøpssignal på kort sikt, mens noe over halvparten av aksjene har gitt kjøpssignal på mellomlang sikt. Dette indikerer at investorene nå langt på vei er positivt innstilt til børsen på kort sikt, mens de er delt på midten på lengre sikt.
Innsidebarometeret på månedsbasis har falt noe tilbake i forhold til rekordnivået fra tidligere i år. Kjøpsprosenten er likevel på høye 75 prosent, noe som indikerer at innsiderne generelt sett er optimistiske med hensyn til kursutviklingen i egne selskaper.