138371707_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Økonomien er ute av kontroll

Publisert: 19. januar 2009 kl 09.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Det er få tegn til lysning i de økonomiske rapportene. Disse bærer preg av en synkronisert global kollaps i verdensøkonomien og aktivamarkedene som mangler sidestykke i moderne tid, skriver Orion i sin analyse mandag.

Ukontrollert kontraksjon

- Det underliggende problemet er den ukontrollerte kredittkontraksjonen. Bankene kjemper for å overleve og er ikke i stand til å låne ut. Samtidig er obligasjonsmarkedet frossent. Dette medfører at de som ønsker kreditt, ikke får det, mens de som har penger, prioriterer sparing og nedbetaling av gjeld. Enda sterkere myndighetstiltak er påkrevd for å stanse det frie fallet, og USA sitter på nøkkelen. Obama må så snart som mulig få gjennom en finanspolitisk stimulansepakke som både er riktig sammenskrudd og stor nok, skriver Stig Myrseth & Co.

Stor fare

- Den politiske kvernen i USA maler imidlertid ofte sakte og kan være uforutsigbar. Det så vi sist i forbindelse med redningspakken for banksektoren (TARP). Dette gjør at en rask og effektiv implementering av en massiv stimulansepakke ikke kan
tas for gitt. Skulle amerikanske myndigheter og politikere nøle, er faren stor for at den negative
spiralen i verdensøkonomien skyter fart, og i et slikt scenario vil aksjemarkedene falle til nye bunner, påpeker meglerhuset.

Oppdemmet behov

- Omvendt vil en kraftig stimulansepakke fulgt opp av lignende tiltak i andre deler av verden kunne lede til et skarpt konjunkturomslag senere i år og et kraftig rally i aksjemarkedene utover våren og sommeren. Husk at det finnes mye oppdemmet behov både hos forbrukere og bedrifter etter lang tids panikksparing, og dette kan sammen med kraftige myndighetstiltak føre til at omslaget blir ualminnelig skarpt, presiserer Orion Securities.

Saken fortsetter under annonsen

Krevende på Oslo Børs

- Oljeprisen bidro i forrige uke til å skjerme Oslo Børs mot den internasjonale børsuroen. Faren er imidlertid at dette endrer seg denne uken. Det rapporteres i skrivende stund (søndag formiddag) om våpenhvile i Gaza og løsning på gasskonflikten mellom Russland og Ukraina. Dette sammen med stadige nedjusteringer av etterspørselen kan sende oljeprisen over på defensiven. IEA anslår at det globale oljeforbruket falt i 2008 og vil falle ytterligere med 500.000 fat per dag i 2009. Dette markerer den første toårsperioden med fall i forbruk siden 1982-83, ifølge Orions analyse.

Nytt Obama-rally?

- Av øvrige viktige begivenheter denne uken kan nevnes at resultatsesongen for alvor kommer i gang i USA med rapporter fra blant annet GE og Microsoft. Videre venter vi fokus på banksektoren hvor nye tegn til ustabilitet og tillitssvikt dukket opp i forrige uke.

- Til sist henleder vi oppmerksomheten mot presidentinnsettelsen av Obama påtirsdag. Klarer han å gjenopplive troen på fremtiden, kan det gi støtet til et børsrally, avslutter Orion Securities.