138425442_oslob.jpg

..og festen varer helt til påske

Publisert: 9. november 2009 kl 15.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det globale aksjemarkedet er på full fart oppover igjen etter G-20 landenes uttalelser lørdag om at det er for tidlig å redusere den finansielle stimuleringen av økonomien.

G-20 landene inkluderer USA, Storbritannia, Japan og 17 andre utviklede land.

- Markedene trenger ikke bekymre seg for at regjeringene i disse landene plustselig trekker tilbake stimuleringstiltakene.

Risikoappetitten vil ha støtte frem til slutten av neste år, sier valutastrateg Stuart Bennett hos Calyon i et intervju med Bloomberg Television.

Det europeiske markedet får et ekstra løft etter at det tyske økonomidepartementet opplyser at landets industriproduksjon økte 2,7 prosent i september, mot forventet 1,0 prosent.

DAX:

Aksjemarkedet er "fredet"

Saken fortsetter under annonsen

I Orion Securities er man litt mer forsiktig, men Stig Myrseth & Co mener aksjemarkedene er "fredet" - i hvert fall frem til påske neste år.

- Det kapitalistiske systemet hadde i fjor en nær-døden-opplevelse, men myndighetene har nå gjenopplivet både økonomien og finansmarkedene. På den ene siden er det positivt at veksten har vendt tilbake i de fleste land. Samtidig er det klart at den i hovedsak er politikkdrevet, selv i Kina, og dette gjør at det kan stilles spørsmål ved bærekraften, understreker Orion i Dagens Analyse.

- Aksjemarkedene har det siste året vært gjennom en kraftig reprising, noe som har brakt verdsettelsen tilbake til historiske gjennomsnittsnivåer, både vurdert ut fra pris/bok og forward P/E. Reprisingen skyldes i stor grad sentralbankene. Federal Reserve har doblet basispengemengden, og som en følge av dette kan det være for mye likviditet i det finansielle systemet med fare for aktivainflasjon som resultat, tilføyer Orion-analytikerne.

- Hold øye med sentralbankene

- I realøkonomien er det derimot fortsatt likviditetsmangel. Bankene er lite lystne på å låne ut, og det er årsaken til at den økte pengemengden ikke fører til inflasjon. På kort sikt venter vi at de aggressive stimulansene vil drive aksjemarkedene videre opp. Antakelig vil hovedtrenden være positiv frem til påske. Hva som skjer deretter, er mer usikkert.

Saken fortsetter under annonsen

- Den mest kritiske faktoren å overvåke, er sentralbankene. Så lenge seddelpressene går for fullt, lønner det seg trolig å være positiv. Når vi kommer et stykke ut i 2010, vil imidlertid sentralbankene antakelig måtte begynne å reversere økningen i pengemengden. Når det skjer, vil børsene leve farlig, i alle fall dersom økonomien står på vaklende grunn, konkluderer Orion Securities.

Dollar ned - gull opp

Dollarkursen nærmer seg et nytt bunnivå, mens gullprisen når ny all-time-high mandag på 1120 dollar per unse.

Også andre råvarer som olje, kobber, aluminium, zink, kaffe og korn stiger i pris.

GULL:

USD/NOK:

Oljeservice serverer

Saken fortsetter under annonsen

På Oslo Børs er det i første rekke offshore- og oljeserviceselskapene som blir løftet.

Acergy er opp 3,6 prosent, Golden Ocean opp 3,8, Petroleum Geo-Service opp 4,6, SeaDrill opp 4,6 og Subsea 7 opp 4,8 prosent.

Tungvektere som Statoil, Hydro, Yara og Telenor er opp henholdsvis 2,0, 1,4, 2,8 og 0,9 prosent.

DVI:

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 2,51 prosent.

OMX 20 i København er opp 1,56 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 30 i Stockholm er opp 1,47 prosent.

FTSE 100 i London er opp 1,46 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,79 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 1,62 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 77,49 dollar per fat - opp 1 dollar og 62 cent.

Gull omsettes for 1106,80 dollar per unse - opp 11 dollar og 10 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres i øyeblikket til 5,5973 dollar. En euro noteres til 1,4999 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børsene her.