138371610_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Nedturen tiltar i styrke

Publisert: 26. januar 2009 kl 09.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Oslo Børs og de toneangivende utenlandske børsene falt 2 - 4 prosent i forrige uke på fornyet uro i banksektoren.
I råvaremarkedet steg oljeprisen to dollar, og gullprisen var også på offensiven. Tendensen var derimot negativ i de fleste andre råvarer, deriblant aluminium og kobber.
I valutamarkedet var dollar og kroner på offensiven, mens euroen svekket seg. I kredittmarkedet steg lange statsrenter, mens risikopåslagene holdt seg høye, skriver Orion Securities.

Situasjonen fortsatt ute av kontroll

- Det er knapt noen tegn til bedring i verdensøkonomien. Tvert imot vitner de fleste økonomiske rapporter om at nedgangen tiltar i styrke. Av forhold som gir grunn til bekymring kan nevnes:

• Banksektoren vakler på ny. En likviditetskrise har blitt avløst av en solvenskrise. De fleste banker kjemper for å overleve og mangler egenkapitalkapasitet til å øke utlånene.

• Kredittilgangen, spesielt til bedriftssektoren, er ikke gjenopprettet. Dette sammen med svekkede resultater som en følge av resesjonen kan lede til en konkursbølge.

• Meningsfulle finanspolitiske stimulanser lar vente på seg. Med etterspørselen fra privat sektor i fritt fall må offentlig sektor så snart som mulig bidra til stabilitet ved å øke sitt forbruk. Foreløpig har det imidlertid vært mange ord og lite handlig fra politikerne.

Aksjene er blitt dyre

Saken fortsetter under annonsen

Etter fjorårets voldsomme nedtur fremstår aksjemarkedene som billige basert på de fleste kriterier. Dette synet utfordres imidlertid i stadig større grad av nedturen i verdensøkonomien og forvitringen i resultatbildet, mener meglerhuset.

- Her kan nevnes at mange selskaper begynner å fremstå som dyre sett i forhold til ventet inntjening de kommende tolv månedene. Dernest risikerer en god del selskaper å gå konkurs grunnet den giftige miksturen av manglende kredittilgang, sårbare balanser og svekkede kontantstrømmer, og i slike tilfeller spiller prisingen åpenbart liten rolle, skriver Orion-analytikerne og tilføyer:

- De globale aksjemarkedene er nå nede og tester bunnene fra oktober og november. Hvorvidt de tar imot på støtten eller bryter gjennom, avhenger i stor grad av tempoet i nye stimulanser. Får Obama på plass en massiv og hurtigvirkende stimulansepakke, heller vi mot at minste motstands vei er oppover på børsene. Omvendt vil faren for et nytt sammenbrudd på børsene tilta om politikerne nøler eller viser manglende handlekraft.

Oljeprisen kan falle videre

Oljeprisen tok seg svakt opp i forrige uke på signaler om at Saudi-Arabia vil kutte mer enn vedtatt. På tross av dette inntar Orion Securities likevel et litt negativt syn på oljeprisen i det korte perspektivet:

• Nyhetene fra Kina utvikler seg fra vondt til verre. Nedturen i økonomien fremstår som stadig mer skremmende.

• Oljelagrene er høye og voksende og er neppe langt unna maksimal kapasitet.

Saken fortsetter under annonsen

• Verdens oljeforbruk står foran et sesongmessig fall i månedene fremover. Det forannevnte tilkjennegir at det neppe haster med å kjøpe seg tungt opp i oljerelaterte papirer, og at Oslo Børs kan gjøre det noe svakere enn andre vestlige børser i tiden fremover.