138371095_spira.jpg

Låst i en negativ spiral

Publisert: 2. mars 2009 kl 10.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De toneangivende utenlandske børsene falt 2 til 5 prosent i forrige uke, og mange brøt gjennom novemberbunnene.

På Oslo Børs steg hovedindeksen 1,6 prosent støttet av en oppgang i oljeprisen på fem dollar. Oljeprisen dro nytte av rapporter som viste en stabilisering i det amerikanske bensinforbruket. Tendensen var småpositiv i de fleste andre råvarer med unntak av gull som falt 5 prosent.

I valutamarkedet svekket kronen seg med 2 prosent mot euro og nærmere 4 prosent mot dollar.
I obligasjonsmarkedet trakk lange statsrenter opp, mens kredittspreadene utvidet seg svakt.

Få tegn til bedring

- Verdensøkonomien er låst i en selvforsterkende negativ spiral, og så lenge dette er tilfelle, kan varighet og dybde av den rådende resesjonen vanskelig vites med sikkerhet. På tross av at myndighetene arbeider febrilsk med stimulanse- og redningspakker, synes utfallsrommet fortsatt å være størst på nedsiden i konjunkturbildet, skriver Orion Securities og viser til følgende:

• I USA er dommen fra de fleste eksperter at Obama-administrasjonen ikke har innfridd. Stimulansetiltakene så langt er ikke kraftige nok til å stanse nedsmeltingen av økonomien.

• På motsatt side av Atlanteren er Øst-Europa og Baltikum i ferd med å havarere, og skjer det, kan Vest-Europa dras med i dragsuget.

Saken fortsetter under annonsen

• I Asia er eksportsektoren bærebjelken i de fleste land. Denne har imidlertid brukket nå som verdenshandelen er i fritt fall.

Aksjemarkedet presses

- Det er liten tvil om at aksjemarkedet er billig om man tar på seg de lange brillene og ser forbi den rådende resesjonen. Faren er likevel økende for en siste nedtur før en varig bunn passeres. Den rådende resesjonen har så langt vært eksepsjonell, både i styrke og dybde, og med få tegn til bedring, foretrekker mange investorer å være konservative og heller sitte på gjerdet inntil klarere tegn på et konjunkturomslag dukker opp, påpeker analytikerne.

- I forrige uke falt mange toneangivende utenlandske aksjemarkeder så som det tyske og amerikanske gjennom novemberbunnene. Det er innlysende at markeder som faller til nye bunner ikke er sterke, og faren nå er at mange investorer kaster kortene med ytterligere salgspress som resultat. I det korte bildet synes minste motstands vei å være ned, konkluderer meglerhuset.

Oslo Børs og oljen

- Oslo Børs har så langt stått godt imot og holder seg godt over novemberbunnen på 188 poeng. På tross av at oljeprisen strammet seg til i forrige uke, frykter vi at nedsiden er større enn oppsiden i det korte perspektivet. Dette underbygges blant annet av at A/D-linjen har falt til ny bunn noe som viser at flertallet av aksjer fortsatt er på defensiven. Videre tviler vi på at oppsiden i oljeprisen er stor så lenge verdensøkonomien fortsetter å svekke seg, avslutter Stig Myrseth & Co.