138371256_stig_.jpg
Analysesjef Stig Myrsetn i Orion Securities.

Gruppepanikk råder

Publisert: 16. februar 2009 kl 09.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

En skuffende krisepakke for den amerikanske banksektoren sendte de toneangivende utenlandske børsene ned 3 - 5 prosent forrige uke.
På Oslo Børs endte hovedindeksen marginalt opp støttet av løft i StatoilHydro og REC.
Oljeprisen falt svakt, og tendensen var også negativ i de fleste andre råvarer med unntak av gull.
I valuta- og obligasjonsmarkedet var det små endringer.

Gruppepanikken råder

- Det dukker fra tid til annen opp lyspunkter, men hovedtyngden av de økonomiske rapportene tegner et bilde av en verdensøkonomi på vei utfor en bratt bakke uten bremser. Kredittkontraksjon som en følge av frosne obligasjonsmarkeder og overforsiktige eller overstrukne banker skaper kraftige motvinder, skriver Orion.

- Videre råder gruppepanikk grunnen, ikke minst takket være internett og medias 24-timers nyhetsdekning av finanskrisen. Ulike meningsmålinger viser at pessimismen er overveldende, både i husholdinger og blant bedriftsledere, tross nullrenter og en strøm av krisepakker. Så lenge dette vedvarer, vil husholdningene panikkspare og bedriftene bremse med en selvforsterkende negativ spiral som resultat, hevder meglerhuset.

Hva må til?

- For at vi skal se en utbunning i verdensøkonomien, må kredittilgangen gjenopprettes. Videre må gruppepanikken bekjempes og troen på fremtiden gjenopplives. Til sist trengs tid. Systemet må få tid til å rense seg, og oppdemmet behov må få bygge seg opp. Foreløpig er det umulig å spå eksakt når verdensøkonomien bunner ut. Kanskje vil det skje i andre halvår eller kanskje kommer oppsvinget i 2010. Usikkerhetsmomentene er mange, og dette maner til forsiktighet, i alle fall i det korte perspektivet.

Strategier for 2009

Saken fortsetter under annonsen

Orion Securities trekker fem strategierersom de har tro på i 2009:

1. Sats kun på selskaper med udiskutabel overlevelsesevne. Aksjemarkedet er utbombet, og nedsiden er neppe stor i de brede indeksene. Satser du på selskaper med konkurs- eller utvanningsrisiko, er det imidlertid fortsatt mulig å tape penger. I 2009 er det viktigere å fokusere på balanse og kontantstrømmer enn resultatregnskapet.

2. Unngå bank. Det er umulig å vite hva som skjuler seg i regnskapene til bankene, og tapene kommer ofte sent i sykelen. Står vi foran den dypeste bølgedalen siden 30-tallet, blir tapene store, og da spørs det hvor mye det blir igjen av egenkapitalen.

3. Solenergi. Det er ingen bransjer hvor den langsiktige veksthistorien er like troverdig som i solenergibransjen. I dag er bransjen i krise, men raketten vil snart fyres av. Første trinn i utgjøres av økte subsidier i USA. Det neste og kraftigste trinnet tennes rundt 2012. Da vil solenergi være konkurransedyktig uten subsidier, og etter dette er oppsiden tilnærmet ubegrenset. Får vi en ny
boble i årene fremover, peker solenergi seg ut som en het kandidat. Her er det mulig å regne seg frem til hvilke kursmål man vil, bare man tar på seg solbrillene og kobler sterkstrøm på kalkulatoren.

4. Forsvar og sikkerhet. Når økonomien faller inn i resesjon, øker de politiske og sosiale spenningene, og kriminalitet blir en vekstbransje. Historien viser at forsvarsbudsjettene sjelden blir kuttet under resesjoner. Når økonomien buklander og de interne problemene tårner seg opp, er det alltid bekvemt å ha en ytre fiende å skylde på.


5. Fremvoksende økonomier. Mens vestlige land sliter med mange strukturelle utfordringer som det vil ta tid å løse, er nedgangen i Kina, India og andre fremvoksende økonomier skarp men forbigående. Når verden kommer seg på
fote igjen, vil fremvoksende økonomier som Kina lede an. Husk at ingenting kan holde en fattig mann nede så lenge myndighetene fører en fornuftig økonomisk politikk. Når kinesisk økonomi kommer tilbake, vil oljeprisen og
andre råvarer ta av. Da bør man sitte lastet med blant annet olje- og oljeservice-aksjer. Vi tviler likevel på at oljeprisen tar av de nærmeste månedene, til det er verdensøkonomien for svak.

De trygge aksjene

Saken fortsetter under annonsen

- Av aksjer som vi er positive til og som faller innenfor de forannevnte kategoriene, kan nevnes Telenor som tilbyr solide kontantstrømmer og en spennende eksponering mot fremvoksende markeder. Videre er vi positive til REC hvor lite fremtidig vekst er inndiskontert med en 2009-P/E på 10. Orkla er også interessant grunnet sin soleksponering gjennom REC og heiede Elkem Solar. Innen forsvarsindustrien anbefaler vi Simrad som handles til en P/E på 6 for i år, det halve av storebror Kongsberg Gruppen. På lengre sikt er vi positive til olje- og oljeservice, men der kan man nok fordel vente med en inntreden til badesesongen starter, avslutter Orion-analytikerne.