Frykten preger markedene

Publisert: 12. november 2007 kl 08.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Over helgen har vi igjen sett en markert oppgang i den implisitte volatiliteten, et uttrykk for markedets aversjon mot risiko. Det er i hovedsak frykt for ytterligere tap hos storbankene som preger både valuta-, rente- og aksjemarkedene. Den japanske yenen har styrket seg på disse nyhetene,skriver analyriker Mari Markman i DnB NOR Markets.

Svak forbrukertillit i USA

- Siden forrige oppdatering kan vi notere forholdsvis store kursutslag i de fleste markeder. De lange amerikanske rentene trakk ned fredag ettersom investorer flyktet fra aksjemarkedet til tryggere statspapirer. Renten på 10-års Treasuries er nå nede på 4,20 prosent, fra 4,29 prosent fredag morgen. Aksjemarkedet i New York falt fredag da man ser for seg fortsatte tap hos storbankene. Nasdaq-indeksen falt hele 2,5 prosent, mens Dow Jones falt "bare" 1,7 prosent. I dag holder det amerikanske obligasjonsmarkedet stengt for feiring av Veteran's Day. En langt svakere enn ventet måling for Michigan-universitetets forbrukertillitsindeks bidro også til aksjefallet. Den foreløpige målingen for november viste et utfall på 75,0, ned fra 80,9 i oktober, og langt under det foreventede utfallet på 80,0. Det var i hovedsak høye energipriser og reduserte boligverdier som bidro til fallet. Vi må helt tilbake til oktober 2005, etter orkanen Katrinas herjinger, for å finne en svakere måling, påpeker maglerhuset.

Reversert carry trade

- I dette bildet har valutakursene beveget seg i retning av reverseringer av carry trades og dertil hørende svekkelse av høyrentevalutaer. På den andre siden har den japanske yenen styrket seg betraktelig. Dollaren har også blitt sendt sterkere på den økte risikoaversjonen, men ser vi til krysskursen mellom dollar og yen er det ikke overraskende at den største bevegelsen har vært i yenens favør. USDJPY har i løpet av natten falt til det laveste (sterk yen) på 18 måneder, 109,85. Siden fredag morgen har denne kursen falt med 2,2%. Også den sveitsiske francen har styrket seg siden slutten av forrige uke, mens de klassiske høyrentevalutaene AUD, NZD og GBP har svekket seg.

Kiwi-effekten

- Kronen ble sendt svakere fredag etter at tall for kjerneinflasjonen for oktober overrasket på nedsiden. Med et utfall på 1,4% å/å var KPIJAE svakere enn både vi og konsensus ventet. En mulig forklaring til den overraskende nedgangen kan være at butikkene den seneste tiden har kuttet momsen på frukt og grønt. I løpet av få timer etter at tallene ble publisert steg EUR/NOK fra rundt 7,73 til 7,83. Kronen har imidlertid stått seg forholdsvis godt i nattens risikopregede bilde med EUR/NOK liggende stabilt rundt 7,79-7,80.
Oljeprisen har falt siden fredag på uttalelser fra Saudi Arabia om at de vil fremme et forslag om økt produksjon for sine medlemsland i OPEC da gruppen møtes kommende helg. Prisen på et fat Nordsjøolje ligger mandag morgen på 92,0 USD, ned fra 93,4 USD fredag ettermiddag.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall

- På dagens kalender retter vi oppmerksomheten mot svenske KPI-tall. Vi venter et noe høyere utfall enn konsensus. Et slikt utfall vil trolig være positivt for den svenske kronen.
For øvrig retter vi denne uken blikket mot amerikanske detaljhandelstall på onsdag samt de kanskje enda viktigere KPI-tallene som publiseres på torsdag. Av andre interessante begivenheter er det verd å nevne møtet i Bank of Japan (i dag og i morgen), japanske BNP-tall, britisk KPI, den tyske ZEW-indeksen samt amerikanske pending home sales i morgen og flashestimat for BNP i eurosonen på onsdag, skriver DnB NOR Markets.