138369207_oslob.jpg

For mange optimister?

Publisert: 24. august 2009 kl 11.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De vestlige aksjemarkedene ignorerte uroen på Shanghai-børsen i forrige uke og endte opp 2 -3 prosent, til ny toppnotering for året.

Drivkraften var makrotall som viser at aktiviteten er økende i de fleste land samtidig som prispresset er lavt.

På Oslo Børs steg hovedindeksen 2,6 prosent anført av DNB NOR og RCL som klatret henholdsvis 19 og 10 prosent.

På den negative siden utmerket REC og Yara seg med fall på 9 og 3 prosent.

I råvaremarkedet steg Brent-olje med knapt to dollar til 74, mens tendensen var smånegativ i de fleste andre råvarer. Aluminium falt 5 prosent.

Bulkratene stupdykket 10 prosent til det laveste nivået på tre måneder.

I obligasjonsmarkedet trakk kredittspreadene svakt ut, mens lange statsrenter var lite endret.

Saken fortsetter under annonsen

I valutamarkedet svekket dollaren seg med knapt en prosent mot både euro og yen.

Aksjevennlig

- De globale aksjemarkedene har steget kraftig det siste halve året, og dette har gitt mange høydeskrekk, skriver Orion Securities i Dagens Analyse, men peker på at et aksjevennlig fundamentalt bakteppe tilkjennegir imidlertid at risikoen neppe er stor:

• Den negative spiralen i verdensøkonomien er brutt, og resesjonen er over i de fleste land. Spørsmålet er ikke lenger om verdensøkonomien vil vokse, men hvor mye.

• Et fullstendig fravær av prispress sammen med en historisk høy arbeidsledighet gjør at rentehevninger fortsatt ligger et godt stykke frem i tid. En rikelig tilgang på billig likviditet er godt nytt, både for aktivamarkedene og økonomien.

• Den amerikanske produktivitetsveksten har vært abnormt sterk under denne resesjonen. Dette lover godt, både for økonomiens langsiktige vekstevne og ikke minst selskapsresultatene.

Saken fortsetter under annonsen

• Børsene er ikke billige, men de er heller ikke dyre. Forward P/E er rundt 15 på Wall Street, noe som er på linje med gjennomsnittet for de siste årene. I et klima med stigende inntjeningsestimater og historisk lave renter fremstår ikke dette som krevende. Et pris/bok-forhold på 1,4 på Oslo Børs er heller ikke noe kjennetegn ved et overvurdert, i alle fall ikke når oljeprisen befinner seg godt oppe på 70-tallet.

For mange optimister?

- Selv om det større bildet er konstruktivt, utelukker vi ikke en teknisk korreksjon i ukene fremover, understreker meglerhuset.

- Dels er høsten sesongmessig en skummel periode. Dernest kan det ha blitt for mange optimister i det korte perspektivet. Put/call-ratio falt i forrige uke til det laveste nivået siden desember 2007. Det omsettes nå nesten dobbelt så mange kjøpsopsjoner som salgsopsjoner. Historisk har slike ekstremutslag ofte falt sammen med kortsiktige markedstopper, påpeker Stig Myrseth & Co.

Saken fortsetter under annonsen
- Den kommende uken er lett både hva angår makrodata og selskapstall. Vi vil følge særlig nøye med på Durable Orders på onsdag, Consumer Confidence på tirsdag samt Initial Claims på torsdag. På Oslo Børs er det et rush av mindre selskaper som rapporterer ettersom fristen for å avlegge Q2-rapporten er ved månedsskiftet. Av større selskaper er det kun Seadrill og Frontline som slipper tall, avslutter Orion Securities.
Saken fortsetter under annonsen

Årsbeste i Oslo

Hovedindeksen på Oslo Børs flakser vider opp til 312 poeng - ny toppnotering i år.

- Dette er bare fortsettelse på styrken. Det var bra på fredag. Det var veldig bra i Asia. Oljeprisen holder seg bra, og da skal vel vi bare bevege oss videre, sier meglersjef Ulf Leinebø i Nordea Markets til DN.no.

- Det er ingen som tror det skal rett til himmels, men det er mer å gå på. Dette varer til neste svake markedstall fra USA, spår han.

Den eneste negative meldingen han kan peke på mandag morgen er beskjeden fra Det norske oljeselskapet som boret tørt i Norskehavet.
Det norske oljeselskap er ned 0,5 prosent.

DnB NOR er ned 1,1 prosent. Ellers går det meste oppover.

Saken fortsetter under annonsen

StatoilHydro er opp 2,2 prosent, PGS er opp 4,1 prosent, Sevan Marine er opp 4,3, SeaDrill opp 3,0, Golden Ocean opp 3,6, Hydro opp 2,7, Yara opp 1,8 og Telenor opp 0,2 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 1,39 prosent.

OMX 20 i København er opp 2,32 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 0,19 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,85 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 0,82 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,66 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 74,28 dollar fatet - opp 9 cent.

Gull omsettes for 955,40 dollar per unse - opp 70 cent.

En dollar noteres til 6,0002 kroner. En euro noteres til 1,4287 dollar.

Oslo Børs her.

Europeiske børser her.