Endeløs dominoeffekt

Publisert: 17. mars 2008 kl 13.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Neduren på verdens børsene fortsetter med uformisket styrke etter at FED søndag fortok et nytt nødkutt i de amerikanske rentene, og JPMorgan varsler kjøp av Bear Stearns for slikk og ingenting.

Nytt nødkutt

I et ekstraordinært møte søndag besluttet den amerikanske sentralbanken å kutte den såkalte diskontorenten - renten på direkte lån til bankene - med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent i et nytt forsøk på å stabilisere børs- og finansmarkedene.
Finanskrisen har så langt kostet det globale bankvesenet nærmere 200 milliarder dollar.

Megasjokk

Fredagens melding om at Wall Street-kjempen Bear Stearns i praksis er konkurs har sendt et megasjokk gjennom markedet.
Søndag ble det også klart at JPMorgan, som assisterer FED i redningsaksjonen overfor Bear Stearns, kommer til å kjøpe den falne kjempen for mindre enn 10 prosent av hva Bear var verdt i forrige uke.
JPMorgan skal betale 240 million dollar, eller 2 dollar per aksje. Forrige uke ble Bear Stearns verdsatt til 30 dollar per aksje.

- Hjelper ikke

- At disse to nyhetene blir offentliggjort så tett etter hverandre gjør lite for å gjennopprette tilliten til amerikansk økonomi, skriver trader Claire Collingwood hos CMC Markets i et analysenotat.

Saken fortsetter under annonsen

- Verste på 60 år

Tidligere FED-sjef, Alan Greenspan, skriver i et innlegg i Financial Times mandag at finanskrisen i USA er den verste krisen siden andre verdenskrig.
Krisen vil ta slutt når prisene i det amerikanske boligmarkedet stabiliserer seg, mener Greenspan.
Stabile boligpriser vil gi markedet en klarhet i hvor mye egenkapital folk har i boligene sine, og eventuelle tap vil være tilbakelagt, og ikke potensielle, mener Greenspan.
Hovedkilden til problemene vil da forsvinne, ifølge den tidligere FED-sjefen.
Finansinstitusjonene vil enten bli rekapitalisert, eller forsvinne. Tilliten til finansmarkedet vil vekkes på ny, og låneopptakene vil igjen vokse til normale nivåer, skriver han. Han mener deler av dagens kredittvurderingssystemer har mislyktes under stress, og at de vil være et av krisens offer.

Bommet på risiko

Greenspan mener problemet i dag er at enda så kompliserte risiko- og kredittvurderingsmodellene er blitt, er de fremdeles, for enkle til i forhold til alle variablene som i virkeligheten driver den globale økonomien.
Modellene tar ikke med den menneskelige responsen som resulterer i svingningene mellom eufori og frykt i aksjemarkedet, noe vi har sett generasjon etter generasjon.

Advarte

Den norske finanseksperten Espen Gaarder Haug advarte mot nettopp dette i et intervju med bladet Økonomisk Rapport i mai i fjor.
"Mange hedgefond i utlandet skaffer seg ofte meravkastning gjenom å selge skjult risiko de selv ikke er klar over eller som de skyver under teppe. Slik skjult risiko kan plutselig slå in og medføre enorme tap" sa Espen Haug til Økonomisk Rapport for snart ett år siden.
"Beregning og styring av risiko er ofte kun basert på historikk og teoetiske modeller som ikke fungerer sœrlig bra under ekstreme hendelser. Det er fremtiden som teller og dette kan således fort gå galt av sted, forklarte Haug.

Dominoeffekt

Saken fortsetter under annonsen

Espen Gaarder Haug mener at vi nå er vitne til en ustoppelig dominoeffekt.
- Personlig tror jeg vi står foran flere år med nedgang i realøkonomien, skriver Espen Haug i sin siste gjestekommentar i Økonomisk Rapport.
- Det som skjer nå viser omfanget av krisen, sier forvalter Emmanuel Soupre hos Neuflize Gestion til Bloomberg News.
- Det ser ut som en endeløs dominoeffekt. Prisen som JPMorgan vil betale for Bear Stearns viser at vi ikke har sett det slutten, sier Soupre.

Full krise

Bear Stearns-aksjene som handles i Europe krasjer fullstendig mandag og er ned nesten 90 prosent i Frankfurt.
Europas største bank, UBS, stuper 10 prosent i Sveits, Deutsche Bank faller om lag 6 prosent og BNP Pariban er ned 5,5 prosent.
I tillegg stuper den tyske industrigiganten Siemens 12 prosent etter et resultatvarsel der selskapet opplyser at resultatet vil bli 1,4 milliarder dollar lavere enn forventet i inneværende kvartal.

Gallopperende oljepris og dollarkurs i fritt fall trekker også markedet ned.

Førhandelen med indeksfutures peker også mot en ny blodig dag på Wall Street.

Oslo under 400

Hovedindeksen på Oslo Børs har nå falt under den psykologiske grensen på 400 poeng.
Til tross for rekordhøy oljepris faller det meste.
StatoilHydro er ned 1,50 prosent.
Blant de andre tungvekterne er Yara ned 2,85 prosent, Telenor er ned 1,81, DnB NOR ned 2,93, SeaDrill ned 2,12 og REC er ned 3,40 prosent.

Kun 19 aksjer stiger i kurs mandag, 135 faller, mens 184 er uendret.

Saken fortsetter under annonsen

Dagens nøkkeltall:

OSEBX i Oslo er ned 3,25 prosent.

OMX 20 i København er ned 2,54 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 4,00 prosent.

FTSE 100 i London er ned 2,93 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 3,65 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 3,72 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull til himmels

Nordsjøoljen omsettes for 106,30 dollar fatet - opp 10 cent.

Gull omsettes for 1025,20 dollar per unse - opp 25 dollar og 70 cent - til ny all time high.

En dollar noters i øyeblikket til rekordlave 5,0998 kroner. En euro noteres til 1,5774 dollar.


Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.

Saken fortsetter under annonsen