Dollaren er markedsdriver

Publisert: 7. november 2007 kl 09.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Det siste døgnet har vært preget av en rekke nye rekorder i valuta og råvaremarkedene. Driveren bak det hele er den svake dollaren. Det kan synes som om ingen for tiden vil sitte på dollar og den har gjennom natten nådd nye rekordsvake noteringer mot blant annet euro og den kanadiske dollaren.
Det skriver DnB NOR i dagens morgenrapport.

Negativ stemning

- Det kan virke som det ikke er mange som ønsker å ha dollareksponering om dagen og dollaren fortsetter nedturen. Aktører fokuserer fortsatt på tapene vi har sett i finanssektoren og en generell negativ stemning sender dollaren lavere. Den handelsvektede dollaren har det siste døgnet handlet ned mot 75,5. Dette er det laveste nivået i løpet av de mer enn 30-årene indeksen har eksistert. Mot euroen har også dollaren handlet på nye rekordnivåer siste døgn. Foruten generelt salg av dollar, er en forklaringsfaktor bak bevegelsen i dette valutakrysset at en kinesisk politiker, Cheng Siwei, i natt uttalte at Kina burde balansere sine valutareserver slik at sterke valutaer som euro kunne balansere valutaer som svekket seg, slik som dollaren. På det svakeste ble dollaren notert på 1,4666 mot euroen og markedet spør seg nå om kursen er på vei mot 1,50, skriver analytiker Camilla Viland hos DnB NOR Markets.

Olje

- Oljeprisene stiger videre og når stadig nye rekordnoteringer. Et fat Crude olje med levering i desember handlet på det høyeste til en pris på over 98USD fatet. Det som driver prisen opp er blant annet spekulasjoner om at lave amerikanske lagerbeholdninger og den kommende vintersesongen kan starte et nytt rally. Andre årsaker bak den høye oljeprisen er den økende uroen i Midt- Østen og at investorer søker ly for dollaren som svekker seg. Det kan se ut som om spekulantene har posisjonert seg for videre oppgang og det er ikke umulig at vi kan se 100-tallet i den nærmeste fremtid, mer hun.

Kanadiske dollar

En valuta som i det siste har fulgt oljeprisen sterkere er den kanadiske dollaren og gårsdagen var intet unntatt. Mot dollaren handler den kanadiske dollaren i morgentimene i underkant av 0,91 mot den amerikanske dollaren. Dette er det laveste nivået siden man lot den kanadiske dollaren flyte fritt i 1970. Som kjent er utviklingen i oljeprisen også viktig for den norske kronen. NOK styrket seg i går mot blant annet dollar. Mot dollaren er kronen nå sterkere enn hva den var før Norges Bank la frem sin nye rentebane 31. oktober. En dollar koster nå om lag 5,31 kroner. Mot euroen var kronen mer stabil og handler nå rundt 7,77 mot euro.

Saken fortsetter under annonsen

Gull

Gullprisene steg i går og handlet på det høyeste rundt USD 832 per unse. Dette er det høyeste nivået på 28 år. En forklaringsfaktor bak de sterke gullprisene er at investorer søker trygge havner for sine plasseringer. Fornyet fokus på kredittproblemene i det amerikanske markedet og frykten for de mulige realøkonomiske konsekvensene av dette bidrar til at investorer trekker mot gull. Andre årsaker bak den sterke gullprisen er den svake dollaren, de høye oljeprisene og frykt for at konflikten mellom Tyrkia og kurderne i Irak skal eskalere.
Den britiske sentralbanksjef Mervyn King sa i et intervju i går at det kan ta flere måneder før situasjonen for bankene igjen blir normal etter kredittskvisen som vi hatt som en følge av problemer i det amerikanske boliglånsmarkedet. Bildet han tegnet var imidlertid ikke bare mørkt da han også påpekte at utviklingen gikk i riktig retning.

Rolig nyhetsdag

På nøkkeltallsfronten er det en relativt rolig dag og markedet vil trolig rette fokus mot morgendagens rentemøter i Bank of England og ESB. Både vi og markedet venter uendrede renter fra begge sentralbankene.