138369125_bors.jpg

Det verste er over

Publisert: 30. august 2009 kl 10.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- De globale aksjemarkedene har steget kraftig det siste halve året, og dette har gitt mange høydeskrekk, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities, men legger til at risikoen for nye knall og fall neppe er særlig stor fordi det fundamentale bakteppet er ganske aksjevennlig.

- Den negative spiralen i verdensøkonomien er brutt, og resesjonen er over i de fleste land. Spørsmålet er ikke lenger om verdensøkonomien vil vokse, men hvor mye, sier Myrseth.

Pengene flyter

Analysesjefen fremhever at stimuleringpolitikken som føres i de fleste land gjør at presset på aksjekursene nærmest er fullstendig fraværende.
- Sammen med en historisk høy arbeidsledighet gjør det at rentehevninger fortsatt ligger et godt stykke frem i tid. Rikelig tilgang på billig likviditet er godt nytt, både for aktivamarkedene og økonomien, sier han.

Ifølge aksjemegler Rolf-Otto Hansen i Sparebanken Nord-Norge Securities er det også mange investorer som sitter på sidelinjen med masse penger og bare venter på det rette tidspunktet for å kjøpe seg opp i aksjer.

Videre opp

- Markedet har bedret seg noe i det siste. Både selskapstall og makrobildet er blitt bedre. Ting kan tyde på at vi er i bunnen av syklusen, eller har passert denne, og at pilen sakte men sikkert peker oppover igjen, sier Hansen som vanligvis er den mest forsiktige blant våre eksperter.

Saken fortsetter under annonsen

Flere trekker også frem at børsenes indekser har passert viktige tekniske motstandsnivåer, noe som åpner for videre oppgang.

- Hovedindeksen i ferd med å legge 310-nivået bak seg. Det vil noe åpne for en videre oppside. Samtidig som mange internasjonale børser også har brutt viktige motstandsområder, sier porteføljeforvalter Håkon H. Sætre i Delphi Fondene.
- I tillegg ser oljeprisen sterkt ut. I takt med positive signaler fra verdensøkonomien tror jeg vi skal videre opp i det korte bildet, legger han til.

Skummel sesong

Investorene er likevel på vakt fordi høsten, spesielt september, tradisjonelt er en skummel tid

- Selv om det større bildet er konstruktivt, utelukker vi ikke en teknisk korreksjon i ukene fremover, sier Stig Myrseth.
- Dels er høsten sesongmessig en skummel periode. Dernest kan det ha blitt for mange optimister i det korte perspektivet, påpeker han.

For mange optimister

Den såkalte put/call-rationen på Wall Street som viser forholdet mellom kjøps- og salgsopsjoner på aksjer har falt til det laveste nivået siden desember 2007.
- Det omsettes nå nesten dobbelt så mange kjøpsopsjoner som salgsopsjoner. Historisk har slike ekstremutslag ofte falt sammen med kortsiktige markedstopper, sier Myrseth.

Saken fortsetter under annonsen

Rolf-Otto Hansen er også forberedt på en del sjøgang i markedet fremover, og at enkeltrapporter og nyheter kan gi store utslag både oppover og nedover.
- I tillegg tror jeg at oljeprisen vil svinge en del og gjøre markedet usikkert, avslutter meglerveteranen i Sparebanken Nord-Norge Securities.

Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.

DETTE ER BØRSSPEILET