138369256_megle.jpg

"Bin Laden-handel" skremmer

Publisert: 17. august 2009 kl 00.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det dreier seg om en komplisert kombinasjon av kjøps- og salgsopsjoner som vil gi kjempegevinst dersom aksjemarkedet faller, og begrenset gevinst om det stiger.

Andrew Wilkinson hos Interactive Brokers Group opplyser til Forbes.com at en institusjonell investor nylig inngikk en gigantisk fireveis-salgsopsjonskombinasjon på indeksfondet SPY (SPDR Trust Series) som er relatert til den brede aksjeindeksen Standard & Poor's 500.

Handelen involverer 120 000 opsjonskontrakter på SPY, som kontrollerer 12 millioner andeler i SPY-fondet og flere hundre millioner aksjer.

Bin Laden-handel

Blant Wall Street-innsiderne og i chatrommene spekuleres det kraftig i øyeblikket om hva dette kan være for noe.
Handelen skal angivelig ha foregått på akkurat samme måte som den store opsjonshandelen i forkant av terrorangrepet 11. september 2001.

Ordrene er plassert på forskjellige elektroniske handelsplattformer som gjør det umulig å finne ut hvem som egentlig står bak.

Det blir ikke færre konspirasjonsteorier av at antall kontrakter (120 000) og beløpet (900 millioner) er det samme som i 2001.

Saken fortsetter under annonsen

Dessuten skjer det omtrent nøyaktig 8 år etter, (august/september).

Men uansett hvem det er som satser 12 millioner dollar på at aksjemarkedet vil falle, har vedkommende tilsynelatende litt problemer med timingen.

Forlenget posisjon

- Denne investoren viste seg å være den stolte eier av en bjørnemarkedsstrategi med 120 000 opsjonskontrakter som utløper i august, sier Andrew Wilkinson.

Men med et marked som har steget nærmere 50 prosent de siste månedene, ble kontraktene i midten av forrige uke gjort opp og en ny nesten tilsvarende kombinasjon ble laget med opsjoner som utløper i september og desember.

Forskjellen er at den ukjente storinvestoren har høynet strikekursen på S&P's 500 fra 920/800 til 950/820. Det betyr at fortjenesten vil bli enda høyere om markedet faller.

Investoren satser - med andre ord - på at aksjeindeksen faller til 820 poeng, ned 14,5 prosent fra i dag.

Saken fortsetter under annonsen

En SPY-kontrakt koster i øyeblikket rundt 100 dollar på Nasdaq.

Dersom dette veddemålet går inn, vil investoren tjene 7 500 dollar på hver av de 120 000 kontraktene og kan innkassere 900 millioner dollar for en innsats på 12 millioner.

Box-Trading

Det er mange teorier om hvem og hvorfor, men få tror at det er Bin Laden eller andre terrorister som er på ferde.

Det er utallige strategier og kombinasjoner av opsjoner som kan konstrueres, alt etter hvordan man vil posisjonere seg i markedet.

Dette konkrete tilfellet kan være en variant av det som kalles "box -trade" der en investor lukker inn en på forhånd definert profitt med en akseptabel risiko. Box-trade er en meget sofistikert strategi som vanligvis bare brukes av profesjonelle og institusjonelle investorer.

Metoden kan også brukes til å oppnå finansiering til priser under markedsrenten.

Saken fortsetter under annonsen

Skremmer

Selv om få tror det handler om en såkalt Bin Laden-handel, gjør det markedsaktørene litt bekymret.

Innsidere handler som regel når de vet noe. De har ikke lov, men gjør det likevel.

Slik er bare den menneskelige natur.

Statistikken viser også at opsjonshandelen vanligvis gir riktige signaler når det gjelder retningen på markedet og enkeltaksjer.

Og SPY brukes spesielt når man forventer økt volatilitet i markedet.

Men som en Wall Street-veteran påpeker; det er en helt logisk ting å gjøre, markedet har gått voldsomt på kort tid, en korreksjon ned er ikke bare mulig, men sannsynlig.

Saken fortsetter under annonsen

Likevel skaper slike store anonyme transaksjoner usikkerhet fordi markedet ikke oppfører seg normalt for tiden og analytikerne fortsetter å bomme med sine estimater.