Bloggerne overvåkes

Publisert: 3. mars 2005 kl 10.25
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Blogging er det store på internett for tiden. Blogging har for lengst blitt stor industri, men svært mange er ennå ikke fortrolig med fenomenet. Derfor en liten innføring:

Fra ordboken: «Blogg (fra eng. weblogg), webjournal, weblogg, personlig og åpen dagbok på weben. Man kan til og med se begrepet som en mellomting mellom personlige kolonner i dagspressen og dagbøker. En typisk «blogg» inneholder iakttakelser og synspunkter på dagsaktuelle hendelser, linker til interessante og aktuelle websider m.m.»

En kjent norsk «blogg» drives av Bjørn Stærk og heter http://blog.bearstrong.net. Det er fremfor alt mange journalister som driver de toneangivende bloggene i Norge. Et eksempel kan være Dagbladets blogg (http://www.dagbladet.no/weblogg) og VGs (http://blog.vg.no).

Politikerne begynner å forstå at en blogg er et viktig verktøy for å nå sine velgere. Derfor har blant andre Kristin Halvorsen sin egen blogg (http://www.svkristin.no/).

I Norge finnes det nå antakelig et sted mellom 6000 og 10.000 bloggere, og antallet vokser raskt.

Den amerikanske avisen Fortune utnevnte blogg som årets fremste trend innenfor it. Under tsunamikatastrofen var mange av disse bloggene veldig godt besøkt og sitert av de store, tradisjonelle mediekanalene. Slik kan en blogg være en rask kanal for informasjon.

Men nå skal bloggerne overvåkes. I en melding fra selskapet Agent25 heter det at blogger på nettet er i ferd med å flytte seg «fra studentrommet til styrerommet». Dermed får også bloggene en stadig viktigere betydning som nyhetskilde blant medieovervåkerne. I meldingen heter det at Agent25 vil tilby en omfattende overvåking av disse bloggene. Slik kan for eksempel næringslivet følge langt bedre med på hvilke nyheter som kommer gjennom disse kanalene.

Saken fortsetter under annonsen