Bjørner i ulvehiet

Publisert: 21. august 2002 kl 11.38
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Børsspekulanten Per Ulv, alias Per Berger, kjemper med å holde bjørnemarkedet på avstand. Aksjer har han nesten sluttet med. Nå er det derivater som gjelder.

- Jeg var tungt inne med en opsjonskontrakt da børsen stupte i juli. Den gjorde tregangeren, sier Berger som likevel glefser mot Oslo Børs.

- Derivatmarkedet fungerer ikke fordi det ikke stilles riktige priser på opsjonskontraktene, slik «marked-makerne» er forpliktet til. Det er store spreader og ofte stilles det ikke priser i det hele tatt, eller det tar veldig lang tid, spesielt når markedet går mot de store aktørene, forteller Per Ulv. Men ting skjer fort, og det gjelder å være kjapp på tastene.

- Oslo Børs er en dølabørs, og tregheten i systemet gir muligheter. Da PGS-kursen stupte, kunne man plukke opsjoner på billigsalg. Og verdien doblet seg på tre timer. Jeg tror rett og slett de store gutta var paralysert. Dagens marked er ren psykologi, der frykten avgjør hvor langt en aksje kan falle. Når kursene har stupt, kan de godt halveres en gang til, sier Berger og trekker paralleller til USA.

- Nå skal det bare en dårlig nyhet til før alt kollapser. I dagens marked har alle aktører i markedet tilgang til samme informasjon samtidig. Dermed er det kun de helt rasjonelle spekulantene som tjener penger, mener Per Ulv. Selv har han investert i nytt datautstyr hjemme i ulvehiet på Holmlia i Oslos sørvestre hjørne, slik at han bedre skal kunne holde oversikten over «bulls and bears» i markedet.

- Foreløpig ligger jeg litt i pluss, men i dagens markedet gjelder det å ha kontanter i bakhånd, sier Berger.

Fjorårets planer om et senter for aksjespekulanter, er nå skrinlagt.

Saken fortsetter under annonsen

- Alt som har med børs å gjøre, er tungt å selge i dagens marked, avslutter Per Ulv med et tungt sukk.