Bin Ladens dirty business

Publisert: 1. juli 2002 kl 13.36
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Osama bin Laden er mannen USA og dets allierte skal finne og uskadeliggjøre. Det betyr også at hans finansielle nettverk nå må nøstes opp, for så å fryse tilgangene. Det vil bli meget vanskelig, konkluderer våre kolleger i Forbes, som har inndelt hans virksomhet i seks:

1) Narkotika: En ikke-konkretisert andel av åtte milliarder dollar i heroineksport. I tillegg et opium-lager verdt to milliarder dollar.

2) Aksjer: 300 millioner dollar, et løst anslag, ble tjent i markedene på opsjoner og shorting av enkeltaksjer og indekser (i forkant av det forventede fallet).

3) Veldedighet: I USA alene samles det inn 10-15 millioner dollar for ulike islamske organisasjoner. Bush har nå frosset tilgangen til tre fond med påstått tilknytning til bin Laden.

4) Utpressing: En lang rekke selskaper betaler terroristene for å få være i fred. Særlig gjelder dette selskaper som jobber i Midtøsten.

5) Smugling: FBI har avdekket sigarettsmugling i USA som har gitt overskudd som er sendt til Hezbolah (som ifølge Forbes jobber med bin Laden).

6) Direkte investeringer: Han skal kontrollere en islamsk bank og har direkte eierandeler i andre selskaper.

Saken fortsetter under annonsen