Bekymret folkeferd

Publisert: 7. mars 2006 kl 20.56
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Dette dokumenteres i en stor nasjonal undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Pfizer. Mens halvparten av befolkningen bekymrer seg for selv å bli rammet av sykdom, bekymrer hele 70 prosent seg for at nærmeste familie skal rammes av alvorlig sykdom eller skade. En av fire frykter terror, og en av ti er redd for krig.

- Resultatene bekrefter at nordmenn er svært opptatt av egen helse. Dette til tross for at de fleste vurderer sin egen fysiske og psykiske helse som god, uttaler Grethe Aasved, direktør for samfunnskontakt i Pfizer Norge.

Sykdom og skade er folks viktigste bekymring. Det folk frykter mest, er kreft (67 prosent), mens bare en prosent er redd HIV/aids. Grunnen er kanskje god; statistisk vil fire av ti nordmenn få kreft i løpet av livet. I tillegg får kreft mye oppmerksomhet av media og myndigheter.
Saken fortsetter under annonsen


20 prosent blir bekymret av helsekampanjer, mens 35 prosent sier at helsekampanjer fra myndighetene får dem til å leve sunnere.

- Det er et ganske bra resultat og tyder på at slike kampanjer har mye for seg hvis de gjennomføres på en god måte, sier Aasved.
Saken fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser at kvinner bekymrer seg mer enn menn. Høy status i form av høy lønn og lang utdanning viser seg også å gi færre bekymringer.