Bank eller fengsel?

Publisert: 7. mars 2003 kl 10.04
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Uroen øker blant finansministrene i EU over rettssaken mot den franske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet. Han skulle etter planen overta jobben som sjef for den europeiske sentralbanken (ECB) i juli. Men Trichet venter nå på en avgjørelse fra en domstol i Paris om han er skyldig eller ei i å ha hjulpet Credit Lyonnais med regnskapsfusk for mer enn 10 år siden, da han arbeidet i finansdepartementet. Aktor har bedt om 10-måneders betinget fengsel.

Problemet er at dommen faller ikke før 18. juni, hvilket er kun tre uker unna dagen da nåværende sentralbanksjef Wim Duisenberg etter planen skal trekke seg.

Frankrike, som nominerte Trichet, hevder at han fortsatt er aktuell for jobben. Tyskland har også bekreftet at de støtter Trichets kandidatur. Men i økende grad spekuleres det nå på at EU må finne en ny kandidat til den viktige jobben.

I mellomtiden må Duisenberg trolig utsette utflyttingen fra ECB-hovedkvarteret i Frankfurt, der han har vært i snart fem år. Han har fått ros for måten lanseringen av euroen har gått, men kritikk for forvirrende signaler overfor markedet og pressen når det gjelder rentepolitikk. I Tyskland bebreides han dessuten for å ha satt en europeisk rente som ikke gagner det kriserammede landet.

Trichet var opprinnelig Frankrikes kandidat før Duisenberg ble utnevnt, men manglet da nok støtte. Løsningen var at Duisenberg ble utnevnt, men kun fikk sitte til en gang i midten av 2002 når Trichet så ville overta toppjobben.

Men til slutt utsatte Duisenberg den offisielle slutt-datoen til 9. juli 2003 når han fyller 68 år. Og nå ser det altså ut som om han blir litt lengre.

Saken fortsetter under annonsen