Arven etter Norman

Publisert: 3. mai 2004 kl 10.08
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den nye konkurranseloven blir den viktigste arven etter Bondevik II-regjeringen. Det hevdet tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman i en lunsjtale organisert av det amerikanske handelskammeret i Norge nylig.

- Å snakke til det amerikanske handelskammeret om konkurranse er som å selge kull til Newcastle, sa Norman på flytende engelsk.

De største fordelene med den nye loven er at den styrker konkurransetilsynets autonomi. Det samme har vedtaket om å flytte tilsynet til Bergen, hevdet han. Hensikten med flyttingen er å få Konkurransetilsynet vekk fra regjeringen, politikere og pressgrupper, sa Norman.

At Norge trengte et sterkt Konkurransetilsyn var den tidligere ministeren ikke i tvil om.

- Problemet i landet er at vi mangler konkurranse i alle de små fragmenterte markedene, sa han.

Han mente at utenlandske selskaper bidrar til konkurranse i rundt en tredjedel av det norske markedet, men ikke i de resterende to/tredjedelene. Som eksempel på det siste nevnte han rørleggerbransjen i Lillesand, busstransport i Tromsø-området og flytransport mellom Oslo og Bergen. Der måtte Konkurransetilsynet sikre at det eksisterte mest mulig konkurranse gjennom konkurransefremmende lover, mente Norman.

Han nevnte også Konkurransetilsynets krav i 2002 om at Statskraft fikk kjøpe andre selskaper så lenge de solgte tilsvarende verdier. Konkurranseloven gjelder også statlige selskaper, men spøkte Norman: - Enkelte vil si at Statkraft til tider eier Stortinget.

Saken fortsetter under annonsen