Årets Big Mac Indeks
The Economist har laget Big Mac indeksen siden 1986. Bladet hevder at det er «en gastronomisk guide for å vite om valutakurser er korrekte». Som vanlig er ikke Norge med i guiden. Derfor har vi i Pulsredaksjonen sett på det som vår oppgave å finne ut om den norske valutaen er over- eller undervurdert.
Burger-sammenligningen er basert på et av økonomiens eldste prinsipp: Teorien om at det eksisterer kjøpekraftsparitet mellom landene. Altså at de langsiktige valutakursene skal bevege seg slik at de utligner prisforskjellene, på like goder, i ulike land. Du skal altså få like mye for samme beløp, uansett hvor i verden du er. Er dette tilfellet, er valutaen riktig priset. Hvis ikke er valutaen enten undervurdert, eller overvurdert.
Når vi legger den norske Big Macen til indeksen, ser vi at norske kroner bare blir slått av sveitsiske franc om tittelen: «mest overvurdert valuta». Vi er «bare» 29 prosent overvurdert, mot deres 44 prosent. På de neste plassene kommer henholdsvis Danmark, 15 prosent overvurdert, og Storbritannia, 12 prosent overvurdert. Den billigste Big Macen finnes i Kina, Malaysia, Sør-Amerika og aller nederst Filippinene. Svenske kroner er 11 prosent undervurdert.
Er det riktig at det lønner seg å spekulere i de mest undervurderte valutaene, slik The Economist hevder, burde vi vel rømme krona.