Vil få kvinner til å jobbe mer

Publisert: 9. juni 2011 kl 09.06
Oppdatert: 9. juni 2011 kl 09.01

Det tilsvarer halvparten av verdien av de oljepengene som brukes over statsbudsjettet hvert år. Det har arbeidsgiverforeningen Spekter regnet ut.

Administrerende direktør i Spekter, Lars Haukaas, mener nøkkelen til å bevare velferdsstaten ligger i å få nordmenn til å jobbe mer. Dette kan gjøres ved relativt små grep, hevder Haukaas, og ett viktig tiltak vil være å få kvinner til å jobbe mer.

I dag jobber norske menn 37 timer per uke, inkludert overtid, mens kvinner jobber 31 timer per uke. Dersom kvinner i snitt hadde økt sin ukentlige arbeidstid til 34 timer, ville det tilsvare en gevinst på 3400 milliarder kroner.

Haukaas mener bedre tilrettelegging av arbeidstiden og økt fleksibilitet er tiltak som kunne øke kvinners arbeidsinnsats.

– Hvis vi kunne tilrettelagt bedre for å møte den enkeltes behov, kunne vi møtt dette. Men det kollektive grepet rundt arbeidstidssystemene er så jernhardt at vi får det ikke til i praksis, sier han til Dagens Næringsliv.

Det Haukaas ønsker seg, er arbeidstidsordninger der en enkelte arbeidsdager jobber for eksempel ti timer i bytte mot mer fri andre dager. Økt fleksibilitet ville fått kvinner ti å velge høyere stillingsbrøker og det ville redusert sykefraværet, mener Haukaas.

Saken fortsetter under annonsen