Vekst i bemanningsbransjen
Utviklingen i den norske bemanningsbransjen de siste ti årene kjennetegnes av at nye typer aktører er kommet til, og da særlig norske og utenlandske selskaper som spesialiserer seg på utleie av utenlandsk arbeidskraft. Utleie av arbeidskraft har vokst fram i yrker og bransjer der dette tidligere foregikk i begrenset omfang, ikke minst innen bygg, industri og helse. Dette skriver FAFO i sin nye rapport «Utleie av arbeidskraft 2011».
Forskerne skriver at utvidelsen av EU i 2004 er en sentral forklaringsfaktor, og konstaterer at det er mange arbeidsinnvandrere i bemanningsbransjen, særlig fra Sverige og de nye EU-landene i Øst-Europa. Per 2010 hadde omtrent halvparten av de sysselsatte i bransjen innvandrerbakgrunn.
Ulike bransjer oppgir ulike årsaker til at de leier inn arbeidskraft. Innleie brukes blant annet for å ta høyde for variasjoner i behovet for arbeidskraft, på grunn av vanskeligheter med å rekruttere i det norske arbeidsmarkedet og for å dekke opp for fravær på grunn av ferie og sykdom.
Ifølge rapporten er den vanligste kontraktsformen for utleide arbeidstagere fast ansettelse uten garantilønn. Det vil si at de ikke har lønn i periodene mellom oppdrag. Garantilønn benyttes unntaksvis, og er mest vanlig innen bygg eller i andre situasjoner der selskapene har investert i å hente utenlandsk arbeidskraft til Norge, for eksempel gjennom opplæring. Ansatte med garantilønn som blir i yrket over tid rapporterer om høyere jobbkvalitet enn de som er i yrket lenge og ikke har det.
Sysselsettingen i bemanningsbransjen ble mer enn fordoblet fra 2004 til 2008. I forbindelse med den internasjonale økonomiske krisen i 2008 og 2009 opplevde bemanningsbransjen et kraftig fall, men i 2011 er det igjen økning i bransjen – målt etter sysselsetting og omsetning. Per november 2010 var rundt 48 000 personer sysselsatt innen utleie av arbeidskraft.
Les mer om utfordringer knyttet til innleie og utleie av arbeidskraft i FAFO-rapporten, side 178.