Var faglig uenig – fikk sparken

Publisert: 29. mars 2011 kl 09.44
Oppdatert: 29. mars 2011 kl 09.36

Dagens Næringsliv forteller historien om kreftforsker Kirsten Laake, tidligere seniorrådgiver i Statens strålevern. Departementet var med i en arbeidsgruppe som jobbet med et regelverk som blant annet skulle vurdere grenseverdiene for radioaktive utslipp fra oljesektoren. Laake mente hennes arbeidsgiver holdt tilbake relevante faglige opplysninger, og ga derfor departementet annen informasjon bak sin egen ledelses rygg.

Fra departementet fikk hun senere en epost med takk for hjelpen, hvor det ble påpekt at hun hadde vært sterkt medvirkende til å gi saken et utfall departementet var fornøyd med. Resultatet var blant annet et regelverk hvor grenseverdiene var høyere enn i det opprinnelige forslaget. I eposten ga departementet uttrykk for at Statens strålevern i den samme saken «ikke opptrådte på en måte som bidro til best mulig belysning av de spørsmål vi var satt til å vurdere».

Da ledelsen i Statens strålevern fikk vite at Laake hadde formidlet andre standpunkter enn det som  var etatens offisielle syn, fikk hun sparken. Begrunnelsen var «lojalitetsbrudd». Helse- og omsorgsdepartementet, som strålevernet ligger inn under, mener Laake ikke kan påberope seg varslerstatus fordi saken i dreier seg om faglig uenighet og ikke om varsling av ulovlige eller uakseptable forhold. I faglige spørsmål har arbeidstaker lojalitetsplikt, heter det herfra.

Kirsten Laake selv mener at hun har en forpliktelse i forhold til sitt eget faglige skjønn og vil gå til søksmål, kan DN fortelle.

Saken fortsetter under annonsen