Unio holder på «gammel» pensjonsordning
I LO-forbundene går krangelen høyt om omkamp mellom ansatte i stat og kommune, mens YS-forbundene synes å være på glid mot nye forhandlinger.
Unio med sine nesten 300.000 medlemmer i store yrkesgrupper som lærere, sykepleiere og politi, forsvarer dagens bruttopensjonsordning og mener den gir medlemmene mye bedre utbetalinger enn det regjeringen tilbød i pensjonsoppgjøret i 2009.
Nytt regnstykke
Unio har bedt Statens pensjonskasse gå gjennom og sammenligne pensjonsutbetalingene for fem forskjellige årskull. Konklusjonen er ifølge sjeføkonomi i Unio, Erik Orskaug, klar: For det store flertallet av offentlig ansatte er en videreføring av dagens AFP- og tjenestepensjonsordning bedre enn det regjeringen foreslo.
Dagens ordning gir i korte trekk to tredels sluttlønn i pensjon, den såkalte bruttopensjonsordningen, og vil ifølge Orskaug gi mer til alle grupper som går av ved 62 års alder.
– Unio vant i 2009 fram i kampen for en trygg og solidarisk pensjon for flertallet av de offentlig ansatte. De færreste jobber helt fram til de er 67 år. Unio prioriterte en anstendig pensjon for dem som må gå av når de er 62 år. Det er viktigere enn å premiere de raske og friske som kan jobbe lenger. Vi sier ikke at ordningen er perfekt, men dette verdivalget står vi fast på, sier Orskaug.
Kamp hos andre
Det har lenge vært kjent at forbundene i LO krangler høylytt om sitt syn på en omkamp om pensjon for de ansatte i offentlig sektor. Men også i den mindre hovedorganisasjonen YS er det uenighet.
YS-forbundet Parat tok allerede i høst til orde for at det var feil å tviholde på den gamle tjenestepensjonsordningen som garanterer 66 prosent av sluttlønn, og åpnet for nye forhandlinger. Det største YS-forbundet Delta verner derimot om bruttogarantien. Fredag samles alle YS-forbundene der målet er å bli enige.
– Målet er at YS skal stå med en felles strategi for hvordan man mener saken skal behandles videre både politisk og overordnet innholdsmessig, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.
I LO-familien er det forbundene under LO Stat som hardest fronter kampen mot omkamp. LO kommune, med det mektige Fagforbundet, mener derimot at deltidsarbeidende kvinner i offentlig sektor vil bli de store taperne hvis ikke tjenestepensjonsordningen endres. (©NTB)