Sykefraværet tilbake til gammelt nivå
Det samlede sykefraværet ble redusert med 7,5 prosent fra fjerde kvartal i 2009 til fjerde kvartal i 2010. Nav forklarer nedgangen med at fraværet høsten 2009 var uvanlig høyt på grunn av svineinfluensaen.
– Vinteren 2009/2010 ble antallet egenmeldingsdager midlertidig utvidet fra tre til åtte dager på grunn av svineinfluensaen. Det førte til en kraftig økning i det egenmeldte sykefraværet. Nå er vi tilbake på samme nivå som før svineinfluensaen, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
Svineinfluensaen er den viktigste årsaken til at også det legemeldte sykefraværet gikk ned. Sykdommer i luftveiene står for hele 65 prosent av nedgangen.
Stabilt
Når effekten av både svineinfluensaen og finanskrisen er over, er tendensen at sykefraværet har holdt seg relativt stabilt på rundt 6 prosent siden 2005. I 2001 inngikk regjeringen og partene i arbeidslivet den første avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA), der målet blant annet var å redusere sykefraværet med 20 prosent. Til tross for IA-avtalen fortsatte sykefraværet å øke. I fjor ble avtalen reforhandlet og nye tiltak for å redusere fraværet ble satt i verk.
Et av de nye tiltakene er økt bruk av gradert sykmelding, mens et annet tiltak er å gi en tidligere oppfølging av den sykmeldte og bedre tilrettelegging for aktivitet.
Fra fjerde kvartal i 2009 til samme kvartal i fjor gikk andelen delvis sykmeldinger opp fra 18,6 til 20,0 prosent.
– Det er viktig at denne utviklingen fortsetter. Partene i arbeidslivet og myndighetene ønsker å gjøre gradert sykmelding til hovedregelen ved lange sykefravær, sier Lystad.
Store forskjeller
Statistikken over sykefraværet viser at det er store forskjeller mellom bransjene. I fjerde kvartal i fjor var fraværet klart høyest innen helse og sosiale tjenester, med et fravær på 8,3 prosent. Deretter følger yrkeskategorien transport og lagring med et fravær på 6,9 prosent og overnattings- og serveringsvirksomhet med et fravær på 6,6 prosent.
Lavest sykefravær var det innen bransjene bergverksdrift og utvinning og informasjon og kommunikasjon, der fraværet lå på 3,5 prosent i fjerde kvartal i fjor.
Ifølge tall fra Nav er sykefraværet fortsatt klart høyest i kommunal forvaltning, men et fravær på 7,7 prosent. Deretter følger privat sektor med 5,6 prosent, fylkeskommunal forvaltning med 5,5 prosent og statlig forvaltning med 5,4 prosent.
Selv om Finnmark har hatt en stor nedgang i sykefraværet i perioden fra 2009 til 2010, er det fortsatt Finnmark og Troms som har det høyeste sykefraværet, med et fravær på 7,1 prosent. Aller lavest er det i Rogaland, som i fjerde kvartal 2010 hadde et sykefravær på 4,8 prosent. (©NTB)
Les også: