Sykefravær går i arv
Det viser en svensk undersøkelse gjort av Inspektionen för socialförsäkringen, melder suntliv.nu.
Det er sykefravær som strekker seg over tre uker eller mer som er blitt lagt under lupen. Resultatene viser at det gjennomsnittlige antallet sykefraværsdager blant barna øker jo mer sykefraværende foreldrene er.
Sterkest var sammenhengen hos den femtedelen av foreldrene som hadde mest sykefravær og deres barn. Blant barn av foreldre som ikke var sykefraværende ser det imidlertid ut til å være mer tilfeldig om de selv blir sykefraværende som voksne eller ikke.
Barna kan ”arve” sykefravær på flere måter, og ifølge utrederne er det vanskelig å si hvilke faktorer som spiller inn. De lanserer imidlertid noen mulige forklaringer. En forklaring kan være at sykdommer er genetisk overførbare. En annen kan være at sykefravær varierer mellom ulike yrker, og at barn ofte velger yrke og utdanningsnivå som ligner foreldrenes. En tredje mulig forklaring er at livsstil og holdninger til sykefravær kan ”gå i arv” i en familie.
Selv om utredernes funn viser høyere forekomst av sykefravær blant barn av sykefraværende foreldre, er utrederne forsiktige med å konkludere på årsakssammenhenger. De sier at man ikke kan trekke noen bastante konklusjoner om at barns sykefravær avhenger av foreldrenes sykefravær. De viser til at sykefravær kan avhenge av helt andre faktorer, herunder hvilket yrke man velger eller om barnas egne barn er mye syke i barnehagen.
Funnene er nærmere beskrevet i rapporten Långtidssjukfrånvaro hos föräldrar och deras barn.