SV vil tvinge trygdemottakere over i jobb

Publisert: 10. mai 2011 kl 08.18
Oppdatert: 10. mai 2011 kl 08.16

– Vi vil ha krav til aktivisering for personer på overgangsstønad. Det å kvalifisere seg for jobb skal være normen, sier SVs Karin Andersen, som er leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til NRK.

Ifølge Nav har minst 100 somaliske kvinner fått barn med eksmannen etter at de ble skilt. Mange er anmeldt for trygdebedrageri. Ved å skille seg får moren, om hun har omsorg for barn, overgangsstønad på 150.000 kroner i året i tre år – uten krav om å jobbe. Dette håper SV å få stoppet med sitt forslag. Partiet mener overgangsstønaden er en integreringsfelle på linje med kontantstøtten.

– Det vil ikke være like attraktivt å søke overgangsstønad om man må ut i jobb, sier Andersen.

Samtidig vil SV øke foreldrepenger til foreldre som ikke har jobbet og dermed ikke opparbeidet seg rett til foreldrepenger.

– Det er ingen tvil om at ordningen med overgangsstønad kan føre til at foreldre uten rettigheter fristes til å flytte fra hverandre, slik at en av dem kan få trygd, oftest mor. De har ikke råd til annet. SV mener derfor at vi bør derfor gi alle familier som føder barn uten å ha rett til foreldrepenger, en støtte på nivå med minstepensjon og overgangsstønad, omkring 150 000 kroner, skriver Heikki Holmås og Karin Andersen i en kronikk i VG tirsdag.

Tirsdag legger det regjeringsoppnevnte Brochmann-utvalget fram sin rapport om fremtiden til velferdsstaten i en tid med økt innvandring. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen