Sosiale relasjoner, enklere endring

Publisert: 1. mars 2012 kl 09.33
Oppdatert: 1. mars 2012 kl 09.22

 Sosiale relasjoner er en grunnpilar i arbeidslivet, fastslår Annika Härenstam, professor i arbeidsvitenskap ved Göteborgs universitet og Eva Bejerot, docent i arbeidsvitenskap ved universitetet i Stockholm.

Teknologi og måten vi organiserer arbeidet på, gjør imidlertid at man kan ha kolleger spredd rundt om i geografien. Innenlands og utenlands. Man går dessuten inn og ut av arbeidsgrupper og får dermed hele tiden nye kolleger.

Å jobbe fleksibelt og selvstendig, hvor enn du befinner deg, sees gjerne på som noe positivt. Arbeidstagere som ikke inngår i et tydelig arbeidsfellesskap, et kollektiv, blir imidlertid sosialt utsatt og mer følsom for negative hendelser, mener Annika Härenstam.

Hun sier til det svenske magasinet Personal och Ledarskap at hvis det går en imot på jobben, har man en tendens til å legge skylden på seg selv hvis man står alene. Inngår man i et kollektivt fellesskap, har man på sin side økt tilbøyelighet til å gå ut fra at kravene er urimelige og er dermed tryggere på at man duger som man er.

Ifølge de to svenske akademikerne, er de gruppene som klarer seg best gjennom endringer i arbeidet de som inngår i sterke, faglige fellesskap.

Saken fortsetter under annonsen