Unge, kvinnelige leger er strengere med sykemeldingen enn sine eldre, mannlige kolleger.

Snille leger gir økt sykefravær

Publisert: 30. september 2010 kl 08.07
Oppdatert: 30. september 2010 kl 08.06

Nye tall basert på sykmeldingene til 1,8 millioner arbeidstakere viser at legen kan ha stor betydning for hvor ofte man blir sykmeldt, når forskerne tar hensyn til pasientenes diagnose, alder, yrke, utdannelse og bakgrunn, skriver Aftenposten.

På en vanlig arbeidsdag er nesten 8 prosent av oss borte fra jobben fordi vi er syke. Det tilsvarer 180.000 arbeidstakere. Sykefraværet koster staten 36,6 milliarder kroner i året.

Med en ung lege under 30 år er det 3,7 prosent mindre sannsynlig at du blir sykmeldt for kortere tid, enn hvis du har lege rundt 50 år. Kvinnelige leger er strengere enn menn. Har du en kvinnelig fastlege, har du mellom 2,4 og 2,6 prosents lavere sannsynlighet for å bli sykmeldt.

Tallene kommer fram i et omfattende forskningsprosjekt om sykefravær i Norge, som Frisch-senteret gjør på oppdrag fra Forskningsrådet.

Forskerne undersøker 3,7 millioner sykmeldinger fra nesten 2 millioner nordmenn, noe som gir et unikt innblikk i hvorfor mange ikke er på jobb i dag. Alle arbeidstakere som var borte fra jobben mellom 2001 og 2006 er med i datagrunnlaget.

– Vi ser at fastlegen betyr en god del, men klarer i liten grad å si hva det skyldes, sier forsker Ole J. Røgeberg ved Frisch-senteret. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen