beskaaretlivett.jpg
Viseadminstrerende direktør Anne-Cecile Kaltenborn løfter verdiene til Lovisenberg Diakonale sykehus – her i form av Livets tre.

Rik enkelhet

Publisert: 2. september 2011 kl 10.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.13

I det medisinske mottaket på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo henger Livets Tre. Det har grenene fulle av mennesker, og ved stammeroten sitter en dame og slipper løs – eller tar i mot – duer.

– Noen vil kanskje tenke at det er en selv som sitter der, som pasient eller som ansatt. Eller man kan se henne som et bilde på diakonissene som grunnla sykehuset. Om hun sitter inni treet eller sitter under det i ly, er også åpent for fortolkning, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, viseadministrerende direktør ved Lovisenberg.

Duene symboliserer fred, og kan også ses som et uttrykk for Den hellige ånd.

Visuell profil

Papirklippet er laget av Hilde Kramer, og kom til Lovisenberg som bestillingsverk for ti år siden. Det er i dag en del av sykehusets visuelle profil og går igjen på alt fra powerpointmaler til logoelemeter, gaver og litografier. Originalen er klippet ut i sort papir, mens de ulike avdelingene har sine egne fargeversjoner av motivet i sin profil.

– Vi bruker det til mye forskjellig. Det er med Livets tre som med all god kunst, vi kan stadig gå tilbake og finne nye sider ved det, sier Kaltenborn.

Kvinnetradisjon

Saken fortsetter under annonsen

Kaltenborn forteller at sykehuset ønsket seg et bilde som viser mennesket i ulike faser i livet. Treet symboliserer fellesskapet. Det er litt «vigelandsk», som hun sier. I tillegg er det et bilde på Lovisenberg som sykehusinstitusjon, hvor behandling og nestekjærlighet står sentralt. For sin egen del legger Kaltenborn vekt på den kristne diakonissetradisjonen i sitt forhold til bildet.

– Det er jo også et nøkternt bilde, og slik sett speiler det noe av det som ligger i Lovisenbergs-tradisjonen, med kvinner som henga seg til et større kall i livet, sier hun.

Sykehusets fundament ble lagt av Norges første diakonisse Cathinka Guldberg i 1868. Hun er også grunnlegger av sykepleierutdannelsen i Norge. Lovisenberg er i dag Norges største private sykehus med 1600 ansatte, og har helt siden oppstarten vært en integrert del av Oslos offentlige helsetilbud. I dag er Lovisenberg lokalsykehus for flere bydeler i Oslo.

 

factbox_156
søn 20.02.2022 23:47
Kunst på jobb