Mer årvåkne etter trening

Publisert: 4. september 2012 kl 09.44
Oppdatert: 4. september 2012 kl 09.33

Jakob Hønborg Hansen ved Institutt for biologi, NTNU, har tatt doktorgrad på søvn hos 2022 sjøfolk på offshoreskip i Nordsjøen. Han fant at turnusen på seks timer på og seks timer av opplevdes som slitsom på grunn av søvnunderskudd. Og når folk blir for trøtte, kan de bli uoppmerksomme og glemme viktige forholdsregler, skriver forskningsmagasinet Gemini.

Når man i tolv timer i strekk skal overvåke en skjerm, er det vanskelig å være like årvåken hele tiden. Jakob Hønborg Hansen testet hva trening om natten betyr for årvåkenhet.

Han gjorde flere laboratoriebaserte målinger, og lot forsøkspersonene ta en økt på tredemølla utpå natten. Resultatet var at både årvåkenhet og reaksjonsevne ble bedre etter treningen og en stund framover. 
Andre relativt enkle grep som kan gjøre nattarbeid lettere, er å ha mye lys, spise sunt og å ha noen å prate med. 



Når det gjelder nattskift, er det imidlertid ikke trening som er forskerens viktigste anliggende. Det forskeren er mest opptatt av, er måten turnusene er innrettet på. Han mener det er fullt mulig lage turnuser som gjør at arbeidstagerne får mer søvn.

Han viser til at det i noen yrker, for eksempel leger, er vanlig med lange vakter, noen ganger hele 24 timer i strekk. Hansen sier til Gemini at det er både uansvarlig og farlig med så lange nattskift. Forskeren mener at det på generell basis er store muligheter i mange yrker for å lage turnusene bedre. Han mener det er helt avgjørende å se på nye arbeidstidsordninger i framtidens arbeidsmiljøforskning.

Saken fortsetter under annonsen