Kirurg sier han jobbet 100 timers uke

Publisert: 1. juni 2011 kl 08.22
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

– Jeg har jobbet godt over 100 timer i uken. Vi hadde en tøff periode for en stund siden, da hadde vi tre til fire ekstravakter i uken, sa legen i et intervju med forskeren Kristin A. Laugaland i 2009.

Laugaland gjennomførte da anonyme intervjuer med leger ved Stavanger universitetssjukehus i forbindelse med en masteroppgave, skriver VG.

Supermennesker

En kirurg forteller at legene, hvis de er «litt uheldige,» kan få økter på 30–35 timer uten å ha sovet.

– Mange leger tror de er supermennesker. Det er de ikke. Det sier seg selv at folk som er på jobb i et døgn og mer, gjør flere feil, advarer pasientombud Knut Fredrik Thorne i Akershus.

Han forteller at norske sykehus har sluttet med operasjonsdugnader på nattetid fordi det førte til hyppigere skader og infeksjoner.

– En lege som hadde vært 30 timer på jobb uten søvn, hadde ikke fått skjære i meg, fastslår han.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke representative

Avtroppende president i Den norske legeforening, Torunn Janbu, sier slike arbeidsforhold ikke kan aksepteres, men hun tror de ikke er representative.

Professor i medisinsk atferd, Reidar Tyssen, sier til avisa at legene presses til å bli arbeidsnarkomane. Også han sier at legene ofte blir sett på som overmennesker.

– Vi har ikke nok spesialiserte leger i Norge, og dette er et økende problem, sier Tyssen, som mener at dagens helsevesen krever at legene skal jobbe ekstra for at hjulene skal gå rundt.

Ifølge tall fra Legeforeningen jobber en spesialist mellom 42 og 43 timer i uka. Overleger jobber enda mer, med et snitt på 45–46 timer.

Leger er unntatt fra Arbeidsmiljøloven og er isteden omfattet av vernebestemmelser. Disse tillater dem å jobbe inntil 60 timer i uka. Vaktene skal ikke gå over 19 timer. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen