Hver tredje arbeidstaker frykter for jobben
Usikkerheten om tilknytningen til arbeidslivet er størst blant dem med lav utdanning og lav inntekt, viser arbeidslivsbarometeret YS har fått laget. Til sammen svarer 26 prosent av deltakerne at de er usikre på om de i det hele tatt er en del av arbeidslivet om fem år, når man ser bort fra frafall på grunn av utdanning og alderspensjon.
Blant de med høy lønn og utdanning er det bare 17 prosent som er usikker på framtiden, mens dobbelt så mange, 33 prosent, svarer det i samme i motsatt ende av skalaen.
– Kjempeutfordring
160.000 arbeidstakere, 7 prosent av arbeidsstokken, svarer at det er svært eller ganske sikkert sannsynlig at de om fem år er uførepensjonister, arbeidsledige eller av andre grunner står utenfor arbeidslivet.
– Når så mange som 600.000 arbeidstakere oppgir at de ikke er sikre på om de er i arbeidslivet om fem år, viser det at vi står ovenfor en kjempeutfordring. 160.000 arbeidstakere er «bare» 7 prosent av de sysselsatte – men det er flere enn de som jobber i hele dem kommunale omsorgssektoren, poengterer arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).
Unge mest misfornøyd
Selv om undersøkelsen viser at det norske arbeidslivet i stor grad oppleves som stabilt og trygt, viser den samme undersøkelsen at 36 prosent av deltakerne er bekymret for å miste jobben.
56 prosent svarte at de opplevde at de er en del av en inkluderende kultur, mens 14 prosent svarte det motsatte.
Misnøyen er størst blant ansatte i butikk, reiseliv og servering, bransjer hvor det er stor gjennomtrekk, unge arbeidstakere og lav organisasjonsgrad. (©NTB)