Medarbeidere som forblir sykmeldte selv om de er friske nok til å komme tilbake på jobb, bør kanskje få tilbud om alternative arbeidsplasser, foreslår Sintef-forskere.

Er du syk? Skift jobb!

Publisert: 4. juni 2013 kl 09.45
Oppdatert: 11. juni 2013 kl 10.06

Forskere fra Sintef har evaluert IA-avtalen om inkluderende arbeidsliv. De ønsker å nullstille debatten om sykefraværet, skriver Vårt Land.

– Tett oppfølging av sykmeldte er viktig, men sannsynligvis ikke tilstrekkelig for å få ned sykefraværet. Hele tiltakspakken må vurderes, heter det i rapporten fra Sintef-forskerne som i to år har evaluert IA-avtalen.

Forskerne mener at man må finne årsaken til de enkelte sykmeldingene, og ikke anta at det er skulk, latskap, slappe leger, dårlige arbeidsgivere og annet som ligger bak. Det er som oftest mye mer komplisert enn som så, mener forskerne.

Ved mistrivsel på arbeidsplassen – for eksempel på grunn av et dårlig forhold til arbeidsgiver – kommer forskerne med et originalt forslag:

– I så fall bør en raskt vurdere om vedkommende burde fått tilbud om alternative arbeidsplasser. Man må anta at folk som forblir sykmeldt selv om de er friske nok til å komme tilbake, har lav jobbmobilitet og dårlig relasjon til hele eller deler av arbeidsplassen, framholdes det.

Arbeidsminister Anniken Huidtfeldt er fornøyd med at sykefraværet har gått ned, men innrømmer at avtalen ikke har fått flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet. Strenge krav til oppfølging av sykmeldte synes å ha gjort arbeidsgiverne mindre villige til å ansette personer med nedsatt arbeidsevne.

– Det er ett av forholdene vi skal diskutere med partene i arbeidslivet til høsten, sier Huidtfeldt til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Les også: Huitfeldt kritisk til Sintefs råd