Mange og lange kaffepauser kan være en måte å hevne seg på sjefen.

Derfor jobber de så sakte

Publisert: 12. september 2013 kl 10.33
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Facebook, nettsurfing, kaffedrikking eller hvile. Det finnes mange ting folk kan gjøre på jobb istedenfor å jobbe hvis de har muligheten. Noen opplever lav arbeidsbelastning og mye tid til tomt arbeid som noe destruktivt. Andre utnytter det.

Sosiologen Roland Paulsen intervjuet I forbindelse med doktorgradsavhandlingen «Empty Labor: Subjectivity and Idleness at Work» 43 personer som innrømmer at de bruker rundt halve arbeidsdagen på tomt arbeid, herunder private aktiviteter.

Han har primært snakket med folk som jobber på kontor, og Paulsen sier til Ingenjörskarriär.se at de fleste som bedriver tomt arbeid har høy utdanning og mye teknisk kunnskap. Ofte er det mennesker som har en jobb som kan oppfattes som abstrakt for utenforstående.

Folk som bedriver tomt arbeid halve dagen, oppgir ulike årsaker. Noen opplevde jobben eller enkelte oppgaver som meningsløse. Andre gjorde det for å hevne seg på sjefen. Enkelte hadde mer ideologiske begrunnelser, som at de ønsket å protestere mot et en viss type samfunnssystem. Det finnes imidlertid også folk som bedriver tomt arbeid ufrivillig. Dette omtaler forskeren som «innlåsingsprinsippet». Dette er mennesker som gjør den jobben de skal gjøre, men som ikke vil avsløre at de egentlig ikke trenger så mye tid for å gjøre jobben.

– Det handler om en redsel for å få redusert arbeidstiden eller miste jobben, sier Paulsen til Ingenjørskarriär.se.

Saken fortsetter under annonsen