Budbæreren
Skulpturen Kokongen er laget til Enova på oppdrag av kunstneren Jannicke Olsen. Den står i inngangspartiet i Professor Brochsgate i Trondheim, og er tett knyttet opp til statsforetakets oppdrag: Å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon.
– Kokongen representerer en form for transformasjon – ut av den kommer det noe nytt, sier direktør for energiproduksjon i Enova, Øyvind Leistad.
Inni den ombygde oljekjelen, forseglet bak den originale luken, ligger det nemlig en beskjed. En godt bevart hemmelighet fram til 2020, da tidskapselen, som skulpturen også kalles, skal åpnes. Årstallet er ikke tilfeldig valgt: Innen da skal Norge ha kuttet sine klimagassutslipp med 30 prosent sammenlignet med 1990-nivå, ifølge målene i Klimaforliket.
Til statsråden
Leistad peker på at skulpturen har er spesielt tett knyttet til hans eget ansvarsområde i Enova: overgangen fra oljefyring til oppvarming basert på fornybare energikilder. I 2008 ble det satt i gang en offensiv for å få fortgang i dette.
– Fyrkjelen var med til daværende olje- og energiminister Terje Riis Johannessen da vi skulle lansere initiativet. Så vi har gjort litt lykke med den, forteller direktøren.
Kunstneren har siden jobbet seg frem til et uttrykk som er ganske annerledes enn den opprinnelige kjelen. Foranderligheten melder seg også i overflaten. Den har fått en lakk som ligner de skiftende fargene man kan se i oljen, og uttrykket skifter etter hvordan man beveger seg rundt den.
Felles kultur
Skulpturen gjenspeiler noe av Enovas personlighet og identitet, som også kan bidra styrkende og samlende for arbeidsmiljøet, tror Leistad. Enova legger seg da heller ikke på latsiden etter 2020, selv om Kokongens budskap er utsagt, forsikrer han.
Kokongen er dessuten et godt samlingssted når det kommer eksterne gjester til Enova:
– Den vekker nysgjerrighet. Noen lurer på om det er en pingvin vi har utstilt.