Bry seg med de ansattes helse?
I Danmark er det et økende antall arbeidsgivere som innfører forbud mot røyking i arbeidstiden. Andre har fjernet brus og søtsaker fra kantine og automater rundt om på bedriften, konstaterer den danske foreningen Lederne. Men hvor går grensen for hvor mye arbeidsgiveren skal blande seg inn i medarbeidernes helse? spør foreningen i en artikkel på hjemmesidene sine.
Lektor ved Copenhagen Business School, Nanna Mik-Meyer, er sosiolog og forsker på sunnhet på arbeidsplassen. Hun sier til Lederne at det blir for mye når virksomhetene forsøker å gjøre seg til herre over hva som er det gode liv for medarbeiderne. Hun synes ikke man skal blande seg i medarbeidernes sunnhet med mindre det kan kobles direkte til utførelsen av jobben.
Nanna Mik-Meyer advarer mot å tro at alle har den samme oppfatning av «det gode liv», og minner at de som lever mest usunt ofte er de med minst utdannelse som jobber lengst nede i hierarkiet.
Hun sier at hvis man begynner å innføre tiltak mot denne gruppen, kan man uten å ville det være med å skape et negativt fokus på dem. Ifølge lektoren er det typisk at de sunne øverst i hierarkiet vil hjelpe de usunne nederst i hierarkiet til å få – etter deres mening – et bedre liv. Dette er ifølge Mik-Meyer en uheldig prosess.
Danske Lederne mener debatten rundt arbeidsgivernes inngripen i medarbeiderens helse er overdreven. De viser også til at en måte å komme seg rundt direkte inngripen på er å gi medarbeiderne tilbud som er frivillige. Det være seg røykesluttkurs eller treningstilbud.