Aldersgrenser under press
Advokat Erik Råd Herlofsen, partner i advokatfirmaet Ræder, skriver om saken i en kommentar hos seniorpolitikk.no, og viser til at Høyesterett innleder med å stadfeste at en øvre aldersgrense er direkte diskriminerende og i strid med forbudet i arbeidsmiljøloven mot diskriminering av arbeidstagere på grunn av alder.
Spørsmålet var imidlertid hvorvidt aldergrensen var nødvendig for å oppnå et saklig formål, og at om den var uforholdsmessig inngripende overfor de som ble rammet.
Med bakgrunn i en annen dom, den såkalte Lufthansa-dommen, la retten til grunn at hensynet til sikkerhet og helse ikke kan forsvare en 60-års grense, all den tid sertifikatgrensen er satt til 65 år. Det var heller ikke sannsynliggjort at det foreligger noen større risiko for ulykker under helikoptertransport som følge av menneskelig svikt når en flyger er over 60 år.
Høyesterett vurderte om det kunne være andre formål som kunne begrunne en 60 års grense, men verken hensynet til avansement for yngre flygere, hensynet til en verdig avgang eller hensyn til pensjonsordninger som kunne bli satt under press veide tungt nok i Høyesterett.
Råd Herlofsen mener at denne dommen beveger seg et langt skritt bort fra tidligere høyesterettspraksis, og tror at dommen vil føre til flere rettssaker om gyldigheten av særaldersgrenser og bedriftsfastsatte aldersgrenser.