Amatørskapt krise

Publisert: 13. mai 2005 kl 20.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Skyldes bankkrisen amatørmessig behandling av data? Det mener forskerne Ingrid Glad ved Matematisk institutt på UiO og André Teigland på Norsk Regnesentral. De hevder i Apollon (forskningsmagasinet til Universitetet i Oslo) at den store bankkrisen på slutten av 80-tallet kunne vært redusert fordi risikoen ville blitt avdekket hvis de hadde foretatt riktige statistiske analyser.

Bankene har lært, og er ifølge forskerne bedre rustet til å tolke egne data nå enn før, men svært mange andre steder i forskning, næringsliv og det offentlige gjøres det fatale bommerter. Særlig dummer små og mellomstore bedrifter seg ut. Skrekkeksemplene florerer, sier forskerne. Tabbene er som regel feil tankegang, dårlig planlagte datainnsamlinger, unødvendige data, slipphendte dataanalyser, feil metoder og gale konklusjoner.

Det er ikke bare næringslivet som går fem på, ifølge de to forskerne, de trekker spesielt frem helseinstitusjonene, der visse fagmiljøer velger feil metoder fordi de ikke klarer å håndtere annet enn regneark.

Saken fortsetter under annonsen