Aksjon mot kvotering

Publisert: 14. juni 2002 kl 13.37
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Seks kvinner og en mann har tatt opp kampen mot lovpålagt kvotering av kvinner inn i norske styrer. For å unngå tvang, har nettverket Råstoff laget åtte tiltak til NHO for å øke kvinneandelen i styrer og ledelse og ti tiltak til næringslivet generelt. Også kvinnen som enkeltindivid får en 5-punkts tipsliste fra det nystartede nettverket.

En dag i forkant av konferansen Likestilling, Ledelse, Mangfold, der en rangering av kvinner i styret og ledelsen hos Norges 250 største selskap presenteres, legger kvoteringsmotstanderne frem sine «naturlige» tiltak for å øke kvinneandelen uten kvotering.

Forslagene til NHO er kanskje ikke så overraskende. Det foreslås blant annet å opprette en ny styredatabase, satse på nettverk, organisere mentorprogrammer på tvers av bedrifter og synliggjøre kvinnelig kompetanse. I rådene til næringslivet heter det også at ønsket om flere kvinner i styret og ledelsen må forankres i toppledelsen, at man må utvikle en kvinnevennlig kultur i bedriften, og at de må være mer offensive i rekrutteringen. Ingen bomber akkurat. Kvinnene selv oppfordres til å skaffe seg en mentor, ta initiativ og inngå i nettverk eller starte et selv.

- Vårt formål som initiativtakere har vært å skape en innovativ og nyskapende setting som skulle resultere i en rekke tiltak som kom fra næringslivet og kvinnene selv, sier Hege Yli Melhus. - Vi ønsker å fokusere på konkrete, alternative tiltak for å heve representasjon av kvinner i norske styrer. Derfor inviterte nettverket til en kreativ samling i NHOs lokaler i mars i år. Forslagene ovenfor og et brev til næringsministeren er resultatet.

Saken fortsetter under annonsen