Advarsel fra OECD

Publisert: 1. august 2002 kl 09.20
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
OECD mener det er avgjørende at offentlig sektor i Norge effektiviseres kraftig. Hvis ikke noe gjøres omgående, risikerer vi at hele tilveksten av arbeidskraft det neste tiåret havner i offentlig sektor.
Advarselen kommer i OECDs landrapport, som ble lagt frem nylig. Organisasjonen peker på at utgiftene til offentlig sektor vil nå formidable høyder, samtidig som privat sektor vil bli skviset som følge av mangel på arbeidskraft.
OECD mener det er mulig å sette ut en stor del av offentlige tjenester på anbud, for på den måten å øke effektiviseringen. Organisasjonen tror dette lar seg gjøre uten at det går ut over det offentlige tilbudet til befolkningen.
Norge rangerer i øyeblikket nesten på topp når det gjelder ansatte i offentlig sektor, bare slått av Sverige. Nær én av tre nordmenn og kvinner har i dag sitt arbeidssted i offentlig sektor. Denne utviklingen har økt i 90-årene, en utvikling som går motsatt av resten av OECD-landene.
Saken fortsetter under annonsen

Ifølge OECDs beregninger vil arbeidsstokken øke med 96.000 mennesker det kommende tiår, som følge av planlagt innvandring og utviklingen i befolkningen i Norge. Samtidig er behovet for ansatte i offentlig sektor beregnet til 73.000 personer. Dermed blir det fint lite igjen til privat sektor.