445 ord om - E-handel

Publisert: 31. juli 2002 kl 11.23
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
D-dagen for e-handelsselskapene er kommet. Investorer og de gjenværende e-handelsselskapene bør merke seg at selskapet med alle de riktige attributtene slukket lysene den 8.mars.
Jeg tenker på e-toys. Det var et veldrevet selskap med 1.000 ansatte, kontroll med logistikkfunksjonen og med en intelligent og brukervennlig hjemmeside.
Dessuten var målgruppen perfekt. Det meste av leker kjøpes jo av voksne som presanger. Et besøk i en leketøysforretning oppleves jo for de fleste som et mareritt. Alt lå dermed vel til rette. Men salgsprognosene som skulle sikre overskudd i år 2003, viste seg å være altfor optimistiske. Resultatet var at investorene ble engstelige og trakk seg ut. Det er ikke lenger relevant å spørre om pengeforbruket var for stort. Pengeforbruket er for stort når inntektene ikke forrenter investeringene.
Det andre store spørsmålet er imidlertid om e-handel til forbrukere egentlig fungerer som ønsket. Hva er så årsaken hvis svaret er nei? Det er helt naturlig å gå til kilden for å finne svaret.
Saken fortsetter under annonsen

For forbrukerne er det avgjørende at det gir reelle fordeler å handle over Internett. Den mest åpenbare fordelen er jo at forbrukeren sparer seg besøket i butikken, men det forutsetter at forbrukeren har et behov som skal dekkes.
Videre forutsetter forbrukeren at varen er billigere ved kjøp over nettet enn ved salg over disk. Leveringen må dessuten være sikker og kostnadsfri. Forbrukeren vil også ha bytterett, angrefrist, pengene tilbake og enkel tilbakelevering om varen ikke er riktig. Hvem ønsker seg to timer på posthuset for å sende tilbake en vare en ikke vil ha?
Jeg har dessuten en annen mistanke: Forbruker-innovatørene som er troende til å handle varer over Internett, følger jo med. De leser om det utrolige pengeforbruket hos Internett-selskapene, og de leser om de overoptimistiske salgsprognosene.
Saken fortsetter under annonsen
De gjennomskuer også den dårlig skjulte pyntingen i avisoppslagene når e-selskapene vil lokke flere investorer inn i selskapene rett før kassen nok en gang går tom.
Daglig mottar vi også e-posttilbud som vil ha oss til å gjøre impulskjøp av varer vi ikke har bruk for. Forbrukerne vil i stadig mindre grad være med på et synkende skip?
Når e-toys ikke fikk det til, er jeg redd det blir vanskelig for alle andre også. Kanskje med unntak av Amazon, men den store Internett-bokhandelen sliter også.
Fremtiden på Internett ligger nok best til rette for tradisjonelle postordeselskaper og investorer med smarte penger. Med smarte penger følger utplassering av ledere som styrer etter sunne økonomiske prinsipper. Postordeselskapene har kunnskaper om hva forbrukerne ønsker og hvordan salget og logistikken kan gjennomføres.
Saken fortsetter under annonsen

Etter e-handelsselskapenes død, følger innholdsleverandørene og portalene. Mange andre vil også blø. Mange dumme penger har vært i omløp. Noen vant i e-Lotto, men så lenge har de fleste tapt...