439 ord om - Seigdamer
Nidar Bergene har endelig klart å få frem en nyskapning med potensial. Seigdamene er en nylansering som i dobbelt forstand virkelig smaker.
Ved første anledning gikk jeg til innkjøp av flere poser, som jeg med stor glede delte ut til barna og selvfølgelig til svigerfar. Produktet har en uimotståelig sjarm. Det treffer 90 prosent av Norges befolkning, og det må bli suksess. Det er kanskje på høy tid, for Nidar Bergene har nemlig ikke alltid lyktes med nylanseringer.
Er det noen som husker Relax fra slutten 80-tallet? Relax-sjokoladene hadde gul innpakning, mens originalproduktet var lilla. Konseptet var nemlig kopiert fra en annen europeisk produsent. En storstilt kampanje og et enormt innsalg til kjedene og frittstående kjøpmenn sørget for at Relax hopet seg opp på lagrene. Forbrukerne ville jo ikke ha sjokoladen.
Neste store tragedie var sjokoladen Soho. Den krevde massive investeringer i kommunikasjon og design og dessuten nye produksjonsmaskiner. Også denne gangen slo Nidar Bergene på stortromma, men resultatene uteble. Det var visstnok noe med at sjokoladen skulle spises kjøleskapskald, men det var det ingen som visste.
Det er noe særegent med Nidar Bergene og nylanseringer. Sjokoladeprodusenten slår på stortromma hver gang. Ikke noen forsiktige markedsfremstøt der i gården, nei.
Stortromma tas i bruk for Seigdamene også. Store trafikkplakater over det ganske land er dekket med følgende budskap:
«Spør kjæresten din om hun vil rulle seg toppløs i sukker, så forstår du hvor unike Laban Seigdamer er». Neste budskap er som følger: «Vær litt mann. Ta med deg 30 søte damer hjem i kveld». Den tredje varianten sier: «Hvis du synes 20 kroner er mye å spandere på 30 søte damer, er det kanskje ikke så rart at du er singel.»
Og jeg som trodde at målgruppen var barnefamilier.
- Laban (Seigdamenes merkenavn) løser opp stemningen og bringer frem barnet i oss. Vi synes det var på tide å få en Laban Seigdame som også kan være med når vi leker oss med Laban, sier Bente Brevik, administrerende direktør i Nidar.
I lys av kommunikasjonsbudskapet, lurer jeg på hvilken lek hun har i tankene.
Her er det noe som ikke stemmer. Jeg blir lettere forvirret. Det er mulig at reklamebyrået New Deal har lett etter en sublim løsning, men da tror jeg byrået undervurderer mottakerens vurderingsevne og vilje til å akseptere den kreative løsningen.
Dersom kommunikasjonen er rettet mot kåte 16-åringer eller grisetenkende middelaldrende menn, er det mulig Nidar kan oppnå et kortvarig blaff på salgsstatistikken. Jeg tror jeg hadde satset markedsbudsjettet mitt på barnefamilier og på barnemoren, som er husholdningens største innkjøper.
Produktet er så morsomt og riktig at lanseringen kanskje hadde gjort seg bedre uten reklamekampanjen.