419 ord om - Politisk reklame

Publisert: 24. juli 2002 kl 10.40
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Arbeiderpartiet har levert et solid innlegg for innføring av politisk reklame i TV. Det var på høy tid, men kom kanskje litt overraskende, fordi det skjedde med slik kraft og i oppløpet til en valgkamp.

Ap-regjeringen har nemlig planlagt en TV-kampanje for momsreformen. Her skulle partiets statsråder fremstå på rekke og rad og fortelle oss om reformens fortrinn. Kampanjen skulle gjennomføres like før valget.

Stort mer politisk TV-reklame enn det er det vanskelig å tenke seg. For det er neppe partiets mål å fortelle oss at mye av hverdagen blir dyrere. Jeg ser ikke for meg at ministrene vil reklamere for dyrere porto, enda høyere advokatregninger og ellers moms på en rekke tjenester som blir dyrere for forbrukerne. Her skulle det nok være halv matmoms for alle pengene.

Det ser ut til at enkelte statsråder har fått med seg at dette kanskje ikke var særlig lurt. Men nå er det for sent.

Høyre, som på prinsipielt grunnlag mener det er galt å forby politisk reklame i TV, kan når som helt foreslå loven opphevet. Hvis Arbeiderpartiet etter dette fortsatt står på et forbud, mister partiet enhver troverdighet når det gjelder ytringsfrihet.

Det kan ikke gjelde en lov for Loke og en for Tor.

Det finnes, hvis man vil, gode argumenter for å forby politisk reklame i TV. Fjernsynet er et uhyre sterkt medium. Det kan spille på følelser på en helt annen måte enn trykte medier gjør. Bruk av musikk i kombinasjon med levende bilder gjør langt mer med seeren enn en trykt annonse.

Saken fortsetter under annonsen

Det var dette Arbeiderpartiet ville bruke for alt det er verdt i valgkampen under dekke av at det dreide seg om en statlig momskampanje. Kampanjen skulle sikkert betales av Statens informasjonstjeneste også.

Så sent som i juni fikk Arbeiderpartiet lovfestet forbudet mot politisk reklame i TV. Bakgrunnen var en kjennelse i markedsrådet, som viste at gjeldende lovverk ikke ga hjemmel for å forby politisk reklame i TV. Høyre og Fremskrittspartiet stemte mot reklameforbudet, mens Arbeiderpartiet og SV helst ville ha forbud både i radio og fjernsyn. Politisk reklame ble pussig nok tillatt i radio.

Høyre har ikke noe spesielt ønske om reklame for politikk eller livssyn i TV, men kunne, logisk nok, ikke se berettigelsen av et forbud mot reklame i ett medium mens samme budskap er fullt lovlig i andre medier.

Nå er det bare for Høyre å foreslå loven opphevet. Det forslaget er nødt til å få full støtte fra de Ap-statsrådene som hadde sagt seg villig til å stille opp i reklamekampanjen.