402 ord om - Merkevaren Norge

Publisert: 1. august 2002 kl 09.55
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Med sin lett gjenkjennelige sol, har spanjolene hatt suksess med å profilere seg som turistland. Profileringskampanjer gjennom mange år har hatt den karakteristiske solen i sentrum.
Kampanjene har gitt Spania en sterk identitet som turistland. Men det er neppe skapt noen merkevare. Til det er Spania altfor sammensatt og mangfoldig. Det har spanske markedsførere forstått.
Adm. direktør Svein Erik Ovesen i Norges Turistråd har større ambisjoner enn spanierne. Han vil gjøre Norge til en sterk merkevare på linje med Volvo og Nokia.
Kan en nasjon full av kontraster virkelig markedsføres som en merkevare? Kan dette mangfoldet sammenfattes i et lite utvalg av verdier som en merkevarestrategi krever?
Saken fortsetter under annonsen

Norges Turistråd har brukt store summer på å analysere produktet Norge og produktets markeder, for å definere egenskaper og verdier ”merkevaren Norge” skal stå for.
Resultatet er at merkevaren Norge skal forbindes med kultur, historie, flott natur, hyggelige mennesker og opplevelser. Men hva med alt det andre?
Det som er mest problematisk med å bygge Norge som merkevare, er at man må ha kontroll med produktet. Det er nødvendig at merkevaren Norge, representert ved du og jeg og fjellene, laks og jordbær tilsvarer produktbeskrivelsen i kommunikasjonen.
Saken fortsetter under annonsen
Opplevelsen av en merkevare må være konstant og i samsvar med de definerte verdier. En turist skal oppfatte produktet som forutsigbart, forventningene til produktet skal oppfylles. Hver gang. Inntrykket må med andre ord stemme med uttrykket.
Uttrykket har en langt på vei kontroll med i design og reklame. Inntrykket er det verre med. Hvis Norges Turistråd skal få kontroll med det, må alle nordmenn med turistkontakt på salgs- og serviceopplæring for å opptre slik reklamen har fortalt at vi skal gjøre.
Merkevarebygging handler ellers om å skape en merverdi. Vanligvis hentes merverdien ut ved at merkevarer selges til høyere pris en konkurrentene kan ta ut for sine produkter. Å skape denne merverdien krever store budsjetter.
Professor Fred Selnes hevder at det trengs 250 millioner mer enn de 50 millionene Norges Turistråd har tilgjengelig for å bygge Norge som merkevare på et utvalgt marked.
Saken fortsetter under annonsen

I disse dager avgjør politikerne om Dinamo Reklamebyrå indirekte skal få den ekstrabevillingen for å bygge merkevaren Norge.
Hva er galt med en helt vanlig profileringskampanje? Konsentrer pengebruken på utvalgte markeder og markedsfør produktene; Ski-Norge, sommer på Sørlandet, Kyst-Norge og fjellvandring. Gjør det gjerne i en sjarmerende tone. Dinamo Reklamebyrå vet hvordan.
En trenger ikke å komplisere arbeidet ved å kalle Norge for en potensiell merkevare.