396 Ord om - Design

Publisert: 25. juli 2002 kl 14.37
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I september reiser Simen Kjus til VM i grafisk design i Sør-Korea. Fra før er han Østlandsmester og Norgesmester. Han er 20 år gammel! I designkonkurransene har han hatt 6-7 timer til disposisjon for å overbevise fagjuryene om sin designkompetanse. Han har ikke tid til å kaste bort den første idéen han får. Han følger alltid første impuls, sier han i et intervju i Aftenposten Aften. Design fremstilles her som idrett hvor det er om å gjøre å komme først i mål.

Designbegrepet blir brukt og misbrukt i mange sammenhenger, for design er dessverre ingen beskyttet tittel. Negledesign, hårdesign, matdesign, klesdesign, produktdesign, industridesign er noen få eksempler på dette. Men når man omtaler grafisk design som et kretsmesterskap for 20-åringer uten formell utdanning, reagerer norske designere med rette.

Norsk Designråd har et formidabelt arbeid foran seg for å få norsk industri til å forstå at produkt- og grafisk design er nøkkelen til suksess, eller kanskje til overlevelse. Oppgaven deres blir ikke lettere når media omtaler fagområdet så ukritisk som Aftenposten Aften.

Simen Kjus er lærling innfor grafisk industri. Han har sannsynligvis ingen formell designkompetanse utover yrkesskolenivå. Den grafiske industrien har skjønt at de ikke vil overleve med trykkerikompetanse alene og fokuserer derfor på utvikling av en form for ” instant” designkompetanse. Grafiske bedrifters landsforening er også omdøpt til VISKOM (Visuell Kommunikasjon Norge.)

Konkurransene som er omtalt ovenfor er sannsynligvis arrangert på yrkesskolenivå. Landets høgskoler og andre utdanninger innen fagområdet er ikke invitert. Konkurransen er altså et lukket Norgesmesterskap i Grafisk design for lærlinger innenfor grafisk industri uten formell designutdanning!

Design står svakt i Norge, bransjen er heller ikke motstandsdyktig mot slike angrep fra andre bransjer. Men å sammenligne grafisk industri og grafisk design er som å sidestille produksjon med analyse og utforming av kommunikasjon.

Design handler ikke bare om formgivning av overflaten, det vi ser, men også om oppgavens indre. Design er kommunikasjon, ikke dekor!

Saken fortsetter under annonsen

Design kan ha avgjørende betydning for om et produkt eller en bedrift lykkes. Undersøkelser viser at de bedriftene som satser på design har et gjennomsnittlig driftsresultat per ansatt på kr. 250.000 mot kr. 30.000 for dem som ikke gjør det. Denne verdiskapningen bør ikke måles på idrettens premisser. Jeg håper bare at norske bedriftsledere kontrollerer kunnskap og kompetanse hos dem som kaller seg designere. Institutt for Visuell Kommunikasjon på Statens Håndverks – og Kunstindustriskole utdanner grafisk designere på 4 1/2 – 5 år.