354 ord om - Aftenposten

Publisert: 2. juli 2002 kl 11.06
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Jeg leser at Aftenposten har mistet 54 000 lesere. Det må være bakgrunnen for at avisen har satset på en boardskampanje med budskap som Effekten varer lenge og Hindrer uttørring. Sammen med bilde av kosmetikkprodukter har budskapet åpenbart til hensikt å øke salget av Aftenposten.

Det er annen gang jeg ser kampanjen. Første gang var i vår, og da tenkte jeg at her er det noe jeg ikke har fått med meg. Nå har jeg sett den igjen, og det er ikke så vanskelig å skjønne budskapet. Jeg blir litt forbløffet over slik kommunikasjon, for er det ikke en vel søkt sammenligning av produkter?

Er Aftenposten virkelig nødt til å ty til slike virkemidler for å få frem sitt budskap? Som en seriøs og i beste forstand tung avis kan vel Aftenposten være overbevisende på enklere måter.

Hvorfor benytter Aftenposten slike kryptiske reklamebudskap når produktet i seg selv har konkurransefortrinn som kan selges inn langt mer direkte?

Jeg tipper at Aftenposten har behov for å snakke til en yngre målgruppe, som kanskje ikke leser så mye aviser. Kanskje målgruppen for kampanjen til nød leser lokalavisen, lørdagstabloidene og av og til Dagbladet og VG i uken.

Er det alderen på målgruppen som får Aftenposten til å bruke kosmetikkprodukter som blikkfang for å selge flere aviser? Da velger Aftenposten å appellere til det lettvinte hos målgruppen istedenfor å vekke behovet for seriøs samfunnsinformasjon. En enkelt kampanje rekker kanskje ikke å gjøre så stor skade, men kampanjer som dette kan over tid virke ødeleggende på avisens verdimessige plattform. Jeg håper ikke Aftenposten har planer om å gå i den retningen med innholdet også.

Den Aftenposten vi kjenner er en solid merkevare, som gir god bakgrunn for egen mening. Leseren har en forventning til Aftenposten. Den forventningen blir møtt hver dag.

Saken fortsetter under annonsen

Når en avis med en slik plattform velger bilder og tekst som gir assosiasjoner til kosmetikk og kosmetikkreklame, er det i min oppfatning å øve vold på Aftenpostens ånd og grunnverdier.

Merkevaren Aftenposten utstråler seriøsitet, etterrettelighet og journalistisk skikkelighet. Kosmetikk er overflatebehandling. Aftenposten går under overflaten. Er det ikke det budskapet som bør kommuniseres overfor nye generasjoner?