333.000 nordmenn svartelistet

Publisert: 14. mai 2006 kl 23.15
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
- Disse personene får ikke handle på kreditt, og er avskåret fra å delta i den forbruksveksten som resten av oss opplever. Det samme gjelder for de 167.000 personene som av ulike grunner ikke er kredittrangert, for eksempel fordi de ikke har levert likning. Det utgjør til sammen noe under hver tiende voksne nordmann, og må kunne kalles et høyt tall, sier Tore Andresen, administrerende direktør i Lindorff Decision til Pressekontoret.

Han tror dette vil bedre seg utover 2006. En lovendring sørger nemlig for at betalingsanmerkninger slettes med en gang det forfalte beløpet betales inn. Dermed blir ikke dårlig betalingshistorikk lenger utslagsgivende når privatpersoner søker om lån og kreditt.

- Dette er svært positivt, fordi det gir folk en ny sjanse til å bli en del av forbrukersamfunnet igjen, så lenge de gjør opp for seg, sier Andresen. Han oppfordrer de som kan til å gjøre opp gammel gjeld først som sist.
Saken fortsetter under annonsen


Ifølge Lindorff-analysen har 5,5 prosent av norske menn og 2,9 prosent av norske kvinner betalingsanmerkning per første kvartal i år. Dette bekrefter en vedvarende trend der menn er mer uforsiktige med pengebruk og gjeldsgrad.

Andresen synes det er mer interessant å se på forholdet mellom ulike aldersgrupper. Personer i alderen 26-35 og 36-45 år de største synderne.